ΔΕΗ / Ρεύμα με το δελτίο παρά την κερδοφορία της

by/ 0 Comments / 2 View / 06/04/2022

Αντιγόνη Ζούντα

Μέσα σε συνθήκες κρίσης κι ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν από τις υπέρογκες ανατιμήσεις των τιμολογίων, η ΔΕΗ εμφανίζεται με λειτουργική κερδοφορία ύψους 871,7 εκατ. ευρώ για το 2021, υψηλότερη και από πέρυσι, ενώ ομολογείται στην ουσία ότι υπήρξε αύξηση του περιθωρίου κέρδους στην ηλεκτροπαραγωγή.

Δηλαδή στην ουσία η ΔΕΗ συνέβαλε στην αύξηση των τιμών της χονδρεμπορικής, φροντίζοντας να έχει πολύ υψηλές τιμές και για να… αμβλύνει τις επιπτώσεις της δικής της συμμετοχής στην αγορά, έδωσε ένα μέρος αυτών των κερδών στη λιανική. Γι’ αυτό επιχαίρουν διοίκηση και κυβέρνηση Ν.Δ.; Επειδή λοιπόν στα 871,7 εκατ. δεν υπάρχουν τα σχεδόν 800 εκατ. που εμφανίζονται αλλά δεν διευκρινίζονται, ως δαπάνη στη λιανική, ώστε να έχει τελικά πάνω από 1,6 δισ κέρδη;

Ειδικότερα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 με επαναλαμβανόμενο ΕΒΙTDA 871,7 εκατ., από 865,1 εκατ. το 2020, το οποίο σημειωτέον το πανάκριβο τελευταίο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 45% στα 245,2 εκατ. από 169,1 πρόπερσι.

Αύξηση εσόδων 22,7%

Είναι χαρακτηριστικό ότι εμφανίζει πολύ αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 22,7%, εσόδων δηλαδή σε σχέση με το 2020, ενώ την ίδια στιγμή μειώνεται το μερίδιο αγοράς της, κάτι που παραπέμπει ευθέως στις ανατιμήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δ’ τρίμηνο 2021 η αύξηση είναι 83,7% φτάνοντας σε έσοδα 2 δισ, έναντι 1,3 το 2020. Πώς προέκυψαν αυτά;

Άλλωστε στην παραγωγή από -145 εκατ. το 2020, έφτασε το 2021 σε 643 εκατ. (+788).

Παράλληλα εμφανίζονται ζημιές μετά φόρων ύψους 18,4 εκατ., από κέρδη πέρσι 19,5 εκατ., τα οποία διοίκηση και κυβέρνηση συνδέουν με την “πλάτη” που έβαλε η ΔΕΗ υπέρ των καταναλωτών ύψους 778 εκατ., αναφερόμενοι προφανώς στην έκπτωση 30% στα τιμολόγια από τον Αύγουστο 2021, όταν εισήγαγε και τη ρήτρα, και τα περίπου 500.000 σταθερά τιμολόγια, από τα οποία φαίνεται πώς “χάνει” στη λιανική, ενώ δεν είναι γνωστό τι ακριβώς πληρώνουν οι βιομηχανίες υψηλής τάσης και άλλοι πελάτες, όπως το Δημόσιο. Πάντως, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 η ΔΕΗ είχε κέρδη μετά φόρων ύψους 23,8 εκατ., έναντι 6,7 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο 2020…

Σημειώνεται δε ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης μιλάει διαρκώς για αξιοποίηση της καθετοποιημένης θέσης της επιχείρησης ή για ανθεκτικές επιδόσεις λόγω της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων και τη διενέργεια αντιστάθμισης κινδύνου (hedging), καθώς και για απορρόφηση μέρους των αυξήσεων “στο μέτρο των δυνατοτήτων μας”…

Άρα, η ηλεκτροπαραγωγή ήταν ιδιαιτέρως κερδοφόρα (ιδίως με τη συνδρομή των υδροηλεκτρικών που αύξηθηκαν κατά 2.393 γιγαβατώρες, κέρδισε εκατ.οντάδες εκατ.ομμύρια).

Όσο για την αντιστάθμιση κινδύνου, αυτή ήταν ξεκάθαρα η επιβολή των ρητρών CO2 έως τον Αύγουστο 2021, οπότε και εισήχθη η ρήτρα αναπροσαρμογής που περνά όλα τα ρίσκα της χονδρικής στον καταναλωτή!  Όσο για το μέτρο των δυνατοτήτων της ΔΕΗ, προφανώς είναι το ελάχιστο, δεδομένης της αυξημένης λειτουργικής της κερδοφορίας.

Λιγνίτης για έναν μήνα

Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε διακοπές ρεύματος και όχι μόνο στις βιομηχανίες, είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα όταν θα αυξηθεί η ζήτηση του ρεύματος, κι αν έχουμε προβλήματα με τη ροή του φυσικού αερίου, θα έχουμε περίπου ρεύμα με δελτίο, επισήμανε χθες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, αναφερόμενος στην ανεπαρκή παραγωγή λιγνίτη.

Μίλησε για εμμονή της κυβέρνηση να κρατά πολύ χαμηλά τη λιγνιτική παραγωγή και σημείωσε ότι αυτή την ώρα έχουμε απόθεμα ενός μήνα…

Επιδότηση-εμπαιγμός

Την περίοδο που ξεκινούν οι χαμηλότερες έως μηδενικές καταναλώσεις φυσικού αερίου στα νοικοκυριά λόγω μειωμένων αναγκών για θέρμανση αποφάσισε η κυβέρνηση να διπλασιάσει την κρατική επιδότηση.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν διπλασιασμός της επιδότησης Απριλίου (40 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα από 20), για 540.000 οικιακούς καταναλωτές και εμπορικούς-βιομηχανικούς και έκπτωση ΔΕΠΑ (30 ευρώ/μεγαβατώρα για οικιακούς και 15 ευρώ για βιομηχανία-νοσοκομεία). Σήμερα η τιμή του αερίου στα οικιακά τιμολόγια είναι τουλάχιστον 0,13 ευρώ/κιλοβατώρα (χωρίς εκπτώσεις/επιδότηση), όταν τον περσινό Απρίλιο ήταν γύρω στα 0,0175-0,018 ευρώ/κιλοβατώρα (πάνω από 600% αύξηση).

«Αφού άφησαν τους πολίτες να ξεπαγιάζουν και να πληρώνουν χρυσάφι έξι μήνες, τώρα διπλασιάζουν την επιδότηση» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σημειώνοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης «δεν κοροϊδεύει απλώς τον κόσμο, είναι πολιτικός απατεώνας. Αντί για δομικές παρεμβάσεις, όπως αύξηση μισθού, επιβολή πλαφόν, μείωση ΕΦΚ, φορολόγηση ουρανοκατέβατων κερδών, επιλέγει να προστατεύσει την αισχροκέρδεια, τη ΔΕΗ και τα golden boys του».

avgi.gr