ΔΕΔΔΗΕ / Πρώτη φάση ιδιωτικοποίησης με χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

by/ 0 Comments / 5 View / 20/02/2021

Ενώ η “Μήδεια” αναδείκνυε την απαξίωση του Διαχειριστή Δικτύων Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) εις βάρος 100.000 νοικοκυριών που έμειναν επί ημέρες χωρίς ρεύμα, χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για την πώληση σε ιδιώτες επενδυτές του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με ενισχυμένα δικαιώματα μειοψηφίας στο μάνατζμεντ, που εστιάζονται στην “ευελιξία αποφάσεων”.

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν σαφή τα προβλήματα που αφορούν την ακολουθούμενη πολιτική κυβέρνησης και διοικήσεων ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ, καθώς είναι προφανές ότι η απαξίωση των δημοσίων δομών πάει χέρι – χέρι με τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Βάσει απολογιστικών στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ, από την Κυριακή συνολικά περίπου 100.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα έμειναν χωρίς ρεύμα -από ώρες έως μέρες- και μέχρι χθες το απόγευμα είχαν επανηλεκτροδοτηθεί 97.500 νοικοκυριά, δηλαδή 2.500 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ρεύμα, και έως το βράδυ αναμενόταν “σχεδόν πλήρης αποκατάσταση”.

Πάντως, μάλλον δεν περιλαμβάνεται στα ενδιαφέροντα των επίδοξων αγοραστών η εσωτερική απαξίωση του δικτύου, αφού με την ιδιότητά του ως φυσικού μονοπωλίου ο ΔΕΔΔΗΕ παραμένει σημαντικό asset με εγγυημένες μελλοντικές αποδόσεις, που μόνο έσοδα ευαγγελίζεται για την ενίσχυση των χαρτοφυλακίων τους.

Γι’ αυτό άλλωστε είναι αναμενόμενο το υψηλό ενδιαφέρον, και μάλιστα διεθνών επενδυτών και σχημάτων, με τη συμμετοχή μεγάλων funds (σ.σ.: δεν ήταν γνωστά τα ονόματα έως την ώρα που γραφόταν το παρόν).

Έπεται ο δεύτερος γύρος της υποβολής των δεσμευτικών – οικονομικών προσφορών από τους προεπιλεγέντες επενδυτές.

Θυμίζουμε ότι στην “προίκα” των ιδιωτών περιλαμβάνονται ρυθμιζόμενα και σταθερά έσοδα με αποδόσεις της τάξεως του 7%, αλλά και διασφαλισμένα πρότζεκτ, όπως αυτό της εγκατάστασης 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών, ύψους 850 εκατ. κ.λπ.

Avgi.gr