«Βουτιά» 11 δισ. για τα έσοδα του τουρισμού στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Βουτιά» 11 δισ. για τα έσοδα του τουρισμού στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου / 5 View / 21/10/2020

Κατρακύλα των 11 δισ. ευρώ σημείωσε ο τουριστικός τομέας της οικονομίας για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, εισπράττοντας μόνο 2,6 δισ. σε σχέση με τα 13,2 δισ. την ίδια περίοδο το 2019.

 

Τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος, μεταφράζονται σε μείζονες ελλείψεις στα ταμεία της βιομηχανίας του τουρισμού φέτος εξαιτίας της πανδημίας, με συνέπεια να διευρυνθεί σημαντικά στο οκτάμηνο το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, που ανέβηκε στα 7,87 δισ. ευρώ από μόλις 1 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές, σε απόλυτους αριθμούς.

 

Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν μείωση κατά 13,3% σε τρέχουσες τιμές (αλλά αύξηση 2,3% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 16% σε τρέχουσες τιμές (-6,2% σε σταθερές τιμές).

 

 

Δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου σημείωσε ραγδαία πτώση επηρεάζοντας και τις διεθνείς αγοράς, αυτό είχε αποτύπωμα και στην πτώση των τιμών των εισαγωγών και εξαγωγών της χώρας αντίστοιχα. Επιπλέον, η συρρίκνωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών οφείλεται στην κάμψη κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των άλλων επιμέρους ισοζυγίων. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 79,7% και οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών κατά 78% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 14,5%.

 

Όσον αφορά στις άμεσες επενδύσεις, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού είδαν αύξηση 441 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, εμφάνισαν αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση (κατά 29,9 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων ντόπιων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Στο μεταξύ, η καθαρή μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση (κατά 9,5 δισ. ευρώ) των ξένων τοποθετήσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Efsyn.gr