Βαρύ πλήγμα για τον τουρισμό στη βόρεια Ελλάδα

by/ 0 Comments / 3 View / 02/03/2022

Βαρύ «μάρμαρο» και σίγουρα βαρύτερο από ό,τι η υπόλοιπη Ελλάδα θα πληρώσει ο βορειοελλαδικός χώρος εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Και αυτό διότι αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα ο τουριστικός και ο γεωργικός κλάδος, καθώς και άλλοι κλάδοι που είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες (π.χ. γουνοποιία στην Καστοριά) και εξαρτώνται από τη ρωσική ή ουκρανική αγορά. Ξενοδόχοι της Χαλκιδικής και της Πιερίας πόνταραν στη μαζική επιστροφή των Ρώσων τουριστών το φετινό καλοκαίρι, κάτι που πλέον δεν βλέπουν να μπορεί να συμβεί.

Χαριστική βολή

«Το ένα χτύπημα μας έρχεται μετά το άλλο. Μετά την υγειονομική κρίση που μας έπληξε ιδιαίτερα, περάσαμε στην ενεργειακή και έρχεται τώρα και η κρίση στην Ουκρανία για να μας ισοπεδώσει» σχολίασε στην ΑΥΓΗ ξενοδόχος μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. «Η εκτίμηση για φέτος ήταν ότι θα φτάναμε τις 700.000 τουρίστες από τη Ρωσία, από τους οποίους μερικές εκατοντάδες χιλιάδες θα επισκέπτονταν τη Χαλκιδική. Επίσης περιμέναμε και περί τις 200.000 Ουκρανούς τουρίστες, από τους οποίους πάλι ένα σημαντικό ποσοστό θα έκανε τις διακοπές τους στον βορειοελλαδικό χώρο» εξήγησε. «Είμαστε πάλι στον ‘αέρα’ σε ό,τι αφορά στις παρακρατήσεις, ενώ τις τελευταίες ημέρες και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπάρχει ένα συνολικό μούδιασμα του κόσμου στο να κλείσει πακέτα διακοπών» πρόσθεσε. Τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει τους ξενοδόχους, «ειδικά όταν οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν εκτοξευτεί εκεί που έχουν εκτοξευθεί».

Ανήσυχοι και οι αγρότες

Εξίσου ανήσυχος είναι και ο αγροτικός κόσμος στον κάμπο της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ροδακινοπαραγωγοί φοβούνται ότι όχι μόνο κλείνει γι’ αυτούς η αγορά της Ουκρανίας ή της Ρωσίας (σ.σ. όπου έφταναν τα ελληνικά φρούτα μέσω τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε.), αλλά παράλληλα θα φέρει κατρακύλα στις τιμές του ελληνικού ροδάκινου, το οποίο θα διοχετευθεί υποχρεωτικά προς  τις ήδη κορεσμένες ευρωπαϊκές αγορές. «Εκεί θα πρέπει να διαγωνιστεί σε τιμή και ποιότητα με το ιταλικό, το ισπανικό, αλλά και το τούρκικο ροδάκινο, το οποίο έχει κόστος παραγωγής στο 1/10 του δικού μας», μας είπε μέλος αγροτικού συνεταιρισμού στην Ημαθία.  Η αβεβαιότητα κυριαρχεί και στον τομέα της κονσερβοποιίας για το συμπύρηνο ροδάκινο. Μεγάλο χτύπημα θα είναι να χαθεί η ρωσική αγορά (σ.σ. οι κονσέρβες είχαν μείνει μέχρι τώρα εκτός ρωσικού εμπάργκο), όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εκτόξευση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας των υψηλών τιμών στην ενέργεια και της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες και στα μεταφορικά.

avgi.gr