Βαριά ύφεση πάνω από 12% το πρώτο τρίμηνο

by/ 0 Comments / 2 View / 03/02/2021

Βαριά ύφεση, η οποία ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερη του 12%, αναμένεται να καταγραφεί για το πρώτο τρίμηνο του 2021, δεδομένου ότι οι συνθήκες, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναγνωρίζει η κυβέρνηση, το σενάριο που εξελίσσεται είναι δυσμενέστερο σε σχέση μ’ αυτό που είχε εκπονηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού, κι αυτό με τη σειρά του φέρνει την ανάγκη προσαρμογών όσο κι αν δεν το παραδέχεται δημόσια το οικονομικό επιτελείο.

Σε περίπτωση που υπάρξει τρίτο κύμα στην πανδημία, κάτι το οποίο όλοι απεύχονται, και οδηγηθούμε σε σκληρό lockdown, αυτό σημαίνει ότι και η εστίαση δεν θα ανοίξει ούτε τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα, τα οποία θα οδηγήσουν με τη σειρά τους σε επιπλέον πλήγμα τον τουρισμό. Ο κίνδυνος είναι οι εισπράξεις του 2021 να είναι κοντά σ’ αυτές της περσινής χρονιάς (4,5 δισ. ευρώ), κάτι που θα προκαλέσει πολύ μεγάλη καταστροφή στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φορολογικά έσοδα και οι εισπράξεις ασφαλιστικών εισφορών κατέγραψαν υστέρηση τον Ιανουάριο σε σχέση με τις εκτιμήσεις, κάτι το οποίο αναμένεται να φανεί και κατά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων σε δώδεκα ημέρες από σήμερα.

Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για μεγαλύτερη της αρχικά προβλεπόμενης ύφεσης το πρώτο τρίμηνο του έτους (11,3%) και δεν έχει μεταβάλει τις ετήσιες προβλέψεις για επέκταση κατά 4,8%, με το πέρασμα στην ανάκαμψη να αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Πάντως, ήδη υπάρχουν προβλέψεις, όπως αυτή του ΙΟΒΕ, οι οποίες κάνουν λόγο ακόμη και για προσγείωση της συνολικής ανάκαμψης στο 3% για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς και ενόσω τα πρώτα λουκέτα στην αγορά είναι γεγονός.

Avgi.gr