Αύξηση 30% σε μια ημέρα το ηλεκτρικό ρεύμα

by/ 0 Comments / 3 View / 04/03/2022

Σε δυσθεώρητα επίπεδα διαμορφώνεται σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος, καθώς μόνο σε σχέση με χθες αυξήθηκε κατά σχεδόν 30%, εξέλιξη που προδιαγράφει αντίστοιχα τρομακτικές πιέσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών, δεδομένου ότι το κόστος χονδρεμπορικής μεταφέρεται εξ ολοκλήρου στη λιανική, μέσω της ρήτρας που επιβάλλουν όλοι οι προμηθευτές.

Ειδικότερα, για σήμερα η τιμή της βασικής χονδρεμπορικής αγοράς (επόμενης ημέρας – Χρηματιστήριο Ενέργειας) εκτοξεύτηκε στα 362,22 ευρώ / μεγαβατώρα, έναντι 281,75 ευρώ χθες, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 28,56% σε μία μόλις ημέρα! Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας (26/2 – 4/3) η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχει εκτιναχθεί κατά 64%. Σήμερα στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής πρωταγωνιστεί το φυσικό αέριο με μερίδιο 53,68%, ενώ ακολουθούν οι ΑΠΕ με 16,25%, η λιγνιτική παραγωγή με 16,13%, οι εισαγωγές με 5,53%, τα υδροηλεκτρικά με 4,30%.

Παράλληλα, χθες η τιμή του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή αγορά αναφοράς της Ευρώπης (TTF) αναρριχήθηκε έως τα 198,56 ευρώ / μεγαβατώρα, για να υποχωρήσει στη συνέχεια σε επίπεδα κάτω των 170 ευρώ.

Μείωση εξάρτησης από (ρωσικό) αέριο

Εξάλλου χθες ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) παρουσίασε σχέδιο 10 σημείων για τη μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο. Όπως αναφέρεται, η εφαρμογή του σχεδίου θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ε.Ε. κατά περισσότερο από 50 bcm (δισ. κ.μ.) εντός ενός έτους ή άνω του 30% – έναντι των 155 bcm που εισήχθησαν το 2021 από τη Ρωσία (45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ε.Ε. και σχεδόν το 40% της συνολικής κατανάλωσης αερίου της). Ο… δεκάλογος του ΙΕΑ προς την Ε.Ε. περιλαμβάνει τα εξής:

1. Καμία υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία.

2. Αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών με φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές.

3. Εισαγωγή ελάχιστων υποχρεώσεων αποθήκευσης αερίου για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς.

4. Επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

5. Μεγιστοποίηση της παραγωγής από υπάρχουσες, με δυνατότητα μεταφοράς, πηγές χαμηλών εκπομπών: βιοενέργεια και πυρηνική ενέργεια.

6. Θέσπιση βραχυπρόθεσμων μέτρων για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από τις υψηλές τιμές με φορολόγηση υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή.

7. Επιτάχυνση της αντικατάστασης λεβήτων αερίου με αντλίες θερμότητας.

8. Επιτάχυνση των βελτιώσεων ενεργειακής απόδοσης στα κτήρια και τη βιομηχανία.

9. Ενθάρρυνση των καταναλωτών για προσωρινή μείωση του θερμοστάτη κατά 1°C.

10. Εντατικοποίηση των προσπαθειών για διαφοροποίηση και απανθρακοποίηση των πηγών της ευελιξίας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Φωτιά στα πετρελαιοειδή

Σε τροχιά ανόδου εξακολουθούν να βρίσκονται και οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, με το τύπου brent, που αφορά την ελληνική αγορά, σχεδόν να αγγίζει τα 120 δολάρια / βαρέλι στη χθεσινή διαπραγμάτευση.

Και οι τελευταίες μέσες πανελλαδικές τιμές των καυσίμων ακολουθούν ανάλογη πορεία: 1,929 ευρώ / λίτρο η αμόλυβδη, 1,664 ευρώ / λίτρο το πετρέλαιο κίνησης (diesel), 1,318 ευρώ / λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η αμόλυβδη έχει αυξηθεί κατά 23,4%, το diesel κατά 28% και το θέρμανσης κατά σχεδόν 40%.

Στο μεταξύ, την έντονη διαμαρτυρία της στην ανακοίνωση επιβολής πλαφόν κέρδους στα καύσιμα εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα αποφέρει όφελος στην τσέπη του καταναλωτή, σε αντίθεση με τη μείωση της φορολογίας στα πετρελαιοειδή. Όπως τονίζει, δεν νοείται να εφαρμόζεται πλαφόν σε μια ελεύθερη αγορά, που και λειτουργεί ο ανταγωνισμός και αποδεικνύεται από τα στοιχεία που ανακοινώνει η ίδια η Πολιτεία -προφανώς εν γνώσει των υπουργών- ότι το περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων έχει μειωθεί. Επαναλαμβάνει ότι η μείωση του ΕΦΚ ή ευρύτερα του ΦΠΑ σε συνδυασμό με την πάταξη της λαθρεμπορίας αποτελούν μονόδρομο για την ανακούφιση αγοράς και καταναλωτών.

avgi.gr