Αυξήσεις / Ζήτημα επιβίωσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το ράλι τιμών στην αγορά

by/ 0 Comments / 0 View / 08/09/2021

του Γιάννη Αγουρίδη

Σε ράλι οδηγούνται οι τιμές βασικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να πλήττονται χιλιάδες νοικοκυριά.

Ο Σεπτέμβριος έχει μπει με αυξήσεις και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο. Οι εταιρείες έχουν αποστείλει ενημερωτικά e-mails τα οποία καταγράφουν ότι οδηγούμαστε σε αυξήσεις έως 15% σε λάδια, μπισκότα, κατεψυγμένα, συσκευασμένα τρόφιμα, γαλακτοκομικά.

Μεγάλες ανατιμήσεις

Σύμφωνα με το Γραφείο  Έρευνας Αγοράς IRI και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στις τιμές φυτικής και ζωικής παραγωγής και γενικά σε δέκα κατηγορίες τροφίμων καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2020, αύξηση 4,6%. Πρώτοι στη λίστα των ανατιμήσεων είναι οι «εισαγόμενοι κωδικοί» βιομηχανικών ειδών με 9,3%.

Έχουμε μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου (80%), του πετρελαίου (30%), των πρώτων υλών, ακόμα και στον καφέ (20% στην τιμή χονδρικής), ενώ ακολουθούν τα εγχώρια προϊόντα και κυρίως τρόφιμα, όπως αρνί και κατσίκι (13%), οπωροκηπευτικά (8%), νωπά ψάρια (7%), φρούτα (5%), τυριά και λάδι (3%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομάδες των νωπών λαχανικών έχουν μεν αρκετά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, κατά 13,28%, αλλά συγκριτικά με τον Ιούλιο 2020 είναι και αυτές αυξημένες κατά 8,01%. Οι υπόλοιπες ομάδες καταγράφουν μικρότερες διακυμάνσεις σύμφωνα με το Ινστιτούτο  Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών σε μελέτη που δημοσίευσε σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών στο λιανεμπόριο τροφίμων κατά την περίοδο της πανδημίας.

Το ανησυχητικό είναι ότι πολλά ακόμη προϊόντα από το «καλάθι της νοικοκυράς» ετοιμάζονται να ακολουθήσουν την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές που καταγράφεται εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Επιβίωση

«Εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι και η κυβέρνηση δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, τότε θα τεθεί ζήτημα επιβίωσης για χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά» παρατηρεί ο πρόεδρος της Κεντρικής  Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στην ΑΥΓΗ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς αναφέρει στην ΑΥΓΗ ότι «αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι το οποίο αναμένεται να ενταθεί στην πορεία.  Ήδη, με βάση την τελευταία έρευνα που έχουμε στα χέρια μας, λίγο πάνω από το 36% των ΜμΕ είναι αντιμέτωπες με την πτώχευση», κάτι το οποίο δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Καφές και ψωμί

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, μέλος του κύκλου επαγγελματιών εστίασης Πέτρος Κασιμάτης τονίζει στην ΑΥΓΗ ότι ο κλάδος της εστίασης απορρόφησε κατά τα προηγούμενα χρόνια τις αυξήσεις σε φόρους και αυτή τη στιγμή είναι στα όρια αντοχής του. Ο ίδιος έκανε λόγο για αύξηση στην τιμή χονδρικής του καφέ κοντά στο 20%, αναφέροντας όμως πως «τα μικρομεσαία μαγαζιά που πουλάνε τον καφέ κοντά στα 3,5 ευρώ θα κάνουν μικρότερες ανατιμήσεις και όχι όσο είναι η αύξηση της χονδρικής», παρατηρώντας παράλληλα ότι «για το take away η αύξηση για τον καταναλωτή θα είναι κοντά στα 0,20 ευρώ». Πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάει ο καφές στα 5 ευρώ, μόνο όμως για καταστήματα τα οποία πωλούν αυτή τη στιγμή τον καφέ κοντά στα 4,5 ευρώ και μόνο για καθήμενους. Επίσης, ο ίδιος σημείωσε ότι ο κλάδος της εστίασης θα επηρεαστεί και από την αύξηση του ψωμιού, η οποία υπολογίζεται κοντά στο 25% αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ότι ο καταναλωτής δεν θα δει ολόκληρο το ποσοστό να επηρεάζει την τσέπη του.

efsyn.gr