Αργούν οι δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

by/ 0 Comments / 0 View / 14/10/2021

Μάριος Χριστοδούλου

Με καθυστερήσεις στην έγκριση αλλά και στην εκταμίευση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας που φέτος στοχεύει σε ανάπτυξη 6,1%, ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα υποβάλει στο τέλος του επόμενου μήνα το αίτημα για να εισπράξει την πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι τον Οκτώβριο που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός, με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω και η εκταμίευση του ποσού των 3,5 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποδεσμεύσει αυτό το πακέτο των χρημάτων μετά τον Φεβρουάριο του 2022 και είναι μια αρνητική εξέλιξη για το οικονομικό επιτελείο που είχε επενδύσει στην ταχεία απορρόφηση αυτών των πόρων για να ανεβάσει τις ταχύτητες της ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό προκαλεί αναταράξεις σε όλο το επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, θέτοντας σε κίνδυνο τα ορόσημα του 2022 με βάση τα οποία θα έρχονται οι εισροές των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει καλύψει στο ακέραιο τα πρώτα 12 εύκολα ορόσημα που αποτελούσαν προαπαιτούμενα για το τρίτο τρίμηνο του έτους προκειμένου να πάρει τα 3,5 δισ. ευρώ μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ που εισέπραξε το καλοκαίρι.

Τα νέα ορόσημα έχουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και περιλαμβάνουν 36 επιπλέον έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,34 δισ. ευρώ. Η έγκριση δόθηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου. Μαζί με τα 12 πρώτα έργα ύψους 1,42 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, οι εντάξεις του Ταμείου αριθμούν σήμερα 48 έργα, με προϋπολογισμό 2,76 δισ. ευρώ.

Ο κύριος όγκος των πόρων της δεύτερης δέσμης έργων, διοχετεύεται σε έργα περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, την ενέργεια, τη Δικαιοσύνη, καθώς και τις υποδομές και μεταφορές. Παράλληλα, χρηματοδοτούνται έργα για έρευνα και καινοτομία, τις δομές φιλοξενίας μεταναστών, τον πολιτισμό, τη δημόσια υγεία, τον τομέα της αγροδιατροφής και τη βελτίωση υπηρεσιών του Δημοσίου.

efsyn.gr