Από το success story στην αβεβαιότητα Σταϊκούρα

by/ 0 Comments / 2 View / 07/04/2022

To οικονομικό sucesss story της κυβέρνησης ενταφίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, μόλις μία ημέρα μετά τους πρωθυπουργικούς διθυράμβους για την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ. Ο Χρήστος Σταικούρας -από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών- αναφέρθηκε επανειλημμένως στην «αβεβαιότητα» που διέπει το πανευρωπαϊκό – παγκόσμιο οικονομικό τοπίο προκαλώντας ερωτηματικά για τον αντίκτυπο αυτής της ρευστής κατάστασης σε εγχώριο επίπεδο.

Με «βόμβα» παρομοίασε την υπουργική χρήση της λέξης «αβεβαιότητα» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τρύφων Αλεξιάδης. «Αυτό αντιλαμβάνεστε πλήρως -έχετε μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα στο υπουργείο Οικονομικών- τι σημαίνει όταν το λέει ένας υπουργός Οικονομικών» τόνισε, απευθυνόμενος προς τον κ. Σταϊκούρα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ζήτησε δε στοιχεία που αποτυπώνουν το συμπέρασμα της αβεβαιότητας ώστε να προκύψει τις επόμενες ημέρες ένας γόνιμος διάλογος. Ο κ. Αλεξιάδης εστίασε μάλιστα και στην αναντιστοιχία των επισημάνσεων του Χρ. Σταϊκούρα  με δηλώσεις άλλων υπουργών, που «εμφανίζουν μια λογική ότι όλα είναι τέλεια και μη φοβάστε για τίποτα».

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι ο κ. Αλεξιάδης είναι «εκτός τόπου και χρόνου». Ωστόσο ο ίδιος, νωρίτερα, είχε παρουσιάσει μια νεφελώδη εικόνα λέγοντας ότι «τον Μάιο θα γνωρίζουμε ποιο θα είναι το δημοσιονομικό πλαίσιο για το ’23. Με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα και αμφισβήτηση- αμφιβολία για την ένταση και την έκταση του προβλήματος το ‘22, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Εκτιμήσεις γίνονται και αυτές συνεχώς αναθεωρούνται. Αντιλαμβάνεστε, συνεπώς, το μέγεθος της αβεβαιότητας και του προβληματισμού».

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν έχει παρακολουθήσει τον πρωθυπουργό, εντός και εκτός Βουλής, να μην αναφέρεται στην έννοια της αβεβαιότητας. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο Κ. Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter μετά την αποπληρωμή του ΔΝΤ ότι, παρά τη διεθνή αναταραχή, η εθνική οικονομία μένει σταθερά στον δρόμο της προόδου και δίπλα στον πολίτη. Πριν ένα μήνα δε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, έθεσε τον στόχο να βγει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του έτους.

avgi.gr