Αντικειμενικές: Έκρηξη στις τιμές των ενοικίων

by/ 0 Comments / 1 View / 09/06/2021

Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, καθότι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην… τσέπη, ιδίως σε αυτές που αποκαλούνται λαϊκές περιοχές.

Την ίδια ώρα «φωτιά» των ενοικίων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης συστήνει, εμμέσως, στους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται να αυξήσουν τα ενοίκια.

 

«Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σημαίνει αύξηση των αξιών των ακινήτων, σημαίνει ότι θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αυξημένο ενοίκιο» είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

 

Σε κάθε περίπτωση οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες σε όλες τις λαϊκές περιοχές της Αττικής και ολόκληρης της χώρας, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, αυξάνει δραματικά το φορολογικό κόστος των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων και συνεπώς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αναζητήσουν τρόπους κάλυψης των αυξημένων δαπανών.

Την ίδια ώρα «πιεσμένος» εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Δεν ήταν αύξηση, ήταν «άσκηση» η δραματική μεγέθυνση των αντικειμενικών αξιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ελλάδας και ειδικά στους μητροπολιτικούς δήμους, είπε χθες, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Οικονομικών.

 

Και μπορεί για τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ να χρησιμοποίησε και πάλι το «θα δούμε τον Νοέμβριο», αλλά για όλους τους άλλους φόρους που συμπαρασύρουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές παραδέχθηκε εμμέσως ότι δίνει στους πολίτες λιγότερο από ένα χρόνο προθεσμία για να κάνουν «τους υπολογισμούς τους».

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς μπορεί η μείωση συντελεστών να αναιρέσει μία πολύ μεγάλη αύξηση αντικειμενικών, όπως το +95% στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η τροποποίηση των συντελεστών θα γίνει «με βάση το τι θα προκύψει τον Νοέμβριο».

 

Για τον τρόπο πληρωμής προχώρησε ακόμη παραπέρα από τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών θέτοντας ως πιθανό όριο δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ του 2022 ακόμη και τις 12, αντί αυτού των 10 που θεωρείται μάλλον δεδομένο. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2022 θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα γίνει σε «περισσότερες δόσεις, πολύ περισσότερες από τις έξι που υπάρχουν σήμερα… θα μπορούσαν να γίνουν δέκα, θα μπορούσαν να γίνουν και οριακά περισσότερες. Οι δύο επόμενοι μήνες του κάθε έτους δημοσιονομικά μετρούν στην προηγούμενη χρονιά. Θα μπορούσαν να φτάσουν» μέχρι τις 12, όπως είπε.

 

Η πιο κυνική παραδοχή ωστόσο ήρθε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με άλλους φόρους που σχετίζονται με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, όπως οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικής παροχής, δωρεάς ακινήτων, τα δημοτικά τέλη, τον ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητου κ.λπ., οι οποίοι θα συμπαρασυρθούν προς τα πάνω.

Avgi.gr