Ανοίγει τις κάνουλες του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ

by/ 0 Comments / 1 View / 03/12/2021

Με το μάτι στην «Ομικρον» οι παραγωγοί για την περίπτωση που η νέα παραλλαγή του κορονοϊού οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης ● Η χθεσινή απόφαση φαίνεται περισσότερο πολιτική παρά οικονομική, αντικα­τοπτρίζοντας τη διάθεση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων πετρελαιο­παραγωγών χωρών της Μέσης Ανατολής να μην εισέλθουν σε πορεία σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν χθες να ανοίξουν την κάνουλα ρίχνοντας περισσότερο πετρέλαιο από τον Ιανουάριο στην αγορά. Αφησαν όμως ταυτόχρονα ανοιχτό και το ενδεχόμενο φραγής σε περίπτωση που η νέα παραλλαγή του κορονοϊού οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης. Οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών-μελών του καρτέλ και των συμμάχων του συμφώνησαν συγκεκριμένα να προχωρήσουν στο σχέδιό τους για αύξηση της παραγωγής τους κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τις αρχές του επόμενου έτους.

Διεμήνυσαν όμως παράλληλα ότι η συνεδρίασή τους παραμένει ανοιχτή προκειμένου να προχωρήσει σε άμεση προσαρμογή της πολιτικής τους αν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά αργού πετρελαίου. Η απόφαση ελήφθη παρά τους φόβους που υπήρχαν ότι η πρόσφατη κίνηση των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων καταναλωτριών χωρών του κόσμου να απελευθερώσουν μέρος από τα στρατηγικά τους πετρελαϊκά αποθέματα, σε συνδυασμό με μια πιθανή συρρίκνωση της ζήτησης λόγω της παραλλαγής του κορονοϊού «Ομικρον», θα οδηγούσε σε υπερπροσφορά και καθίζηση των τιμών.

Παραμένει ψηλά

Χθες, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε αρχικά και μετά την ανακοίνωση του καρτέλ περισσότερο από ένα δολάριο. Ωστόσο στη συνέχεια ανέκαμψε πλησιάζοντας προς τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, περίπου 16 δολάρια μακριά από τα υψηλά τριετίας που είχε πετύχει τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο σε σχέση με την αρχή του έτους το μπρεντ καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 30%.

Η χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ είναι, σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές, περισσότερο πολιτική παρά οικονομική. Αντικατοπτρίζει σε σημαντικό βαθμό τη διάθεση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Μέσης Ανατολής-συμμάχων των ΗΠΑ να μην εισέλθουν σε πορεία σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον. Και σε αυτό συνετέλεσε αναμφίβολα και η προχθεσινή δήλωση-υπόσχεση του Αμερικανού υφυπουργού Ενέργειας Ντέιβιντ Τουρκ για ευελιξία στην απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ και προσαρμογή του σχετικού χρονοδιαγράμματος εάν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν σημαντικά.

Ο ΟΠΕΚ και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες σύμμαχοί του όπως η Ρωσία μείωσαν την παραγωγή τους κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως (περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς αργού) πέρυσι όταν η πανδημία βύθισε τη ζήτηση.

Στη συνέχεια και καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει άρχισαν να αυξάνουν την προσφορά με ρυθμό 400.000 βαρελιών τον μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ο ΟΠΕΚ+ έχει αποτύχει τακτικά στην επίτευξη των στόχων παράγοντας περίπου 700.000 βαρέλια λιγότερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, η αστάθεια που έφερε η «Ομικρον» στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και χθες. Στην Ευρώπη όλες οι μεγάλες αγορές επανήλθαν στο κόκκινο χθες καταγράφοντας απώλειες 1,1%, μετά την προχθεσινή σημαντική τους άνοδο. Στις ΗΠΑ, αντίθετα, η Wall Street -που προχθές βυθίστηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης στο άκουσμα του πρώτου κρούσματος της «Ομικρον»- χθες κατέγραφε μία ώρα πριν από το κλείσιμο άνοδο 1,6%.

Αβεβαιότητα

Εξηγώντας τον βαθμό αβεβαιότητας και τη διττή επίδραση που μπορεί να έχει η έλευση της «Ομικρον», η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τόνισε σε συνέδριο του Reuters ότι η νέα πίεση που προκαλεί ο ιός θα μπορούσε να επιδεινώσει τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και να ενισχύσει τον πληθωρισμό ενώ θα μπορούσε παράλληλα να μειώσει τη ζήτηση και να προκαλέσει βραδύτερη ανάπτυξη, γεγονός το οποίο θα μετριάσει κάποιες από τις πληθωριστικές πιέσεις. «Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι κάτι που θα επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε προσθέτοντας ότι «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα».

Απηχώντας ακόμη τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Fed, Ζερόμ Πάουελ, η Γέλεν τόνισε ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τη λέξη «παροδικός» στην περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού. «Μπορώ να συμφωνήσω ότι αυτή δεν ήταν μια εύστοχη περιγραφή αυτού που αντιμετωπίζουμε», είπε.

efsyn.gr