Ανεργία / Εκτόξευση στη βόρεια Ελλάδα και τα χειρότερα έπονται

by/ 0 Comments / 1 View / 08/09/2021

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των εργατικών κέντρων του βορειοελλαδικού χώρου για την περαιτέρω εκτόξευση της ανεργίας, ενώ στην αγορά εργασίας επικρατεί ο «νόμος της ζούγκλας». Παρά ταύτα, η ΓΣΕΕ εμμένει στη «διαμαρτυρία του καναπέ» και δεν θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιληφθούν οι συνάδελφοι στη διοίκηση του ΕΚΘ την αναγκαιότητα να εκφραστούν η οργή και η αγανάκτηση της κοινωνίας για τα προβλήματα που διαλύουν και βυθίζουν τη χώρα. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να κάνουμε διαπιστώσεις και μνημόσυνα. Καθόμαστε και κοιτάμε τις εξελίξεις λες και είμαστε θεατές. Αυτό είναι απαράδεκτο και εγκληματικό. Σε ό,τι μας αφορά, καλούμε την κοινωνία να εκφράσει την οργή της οργανωμένα, να ξεσηκωθεί και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις και στα συλλαλητήρια» δήλωσε ο αν. γραμματέας του ΕΚΘ και εκπρόσωπος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Γιώργος Παπακωσταντίνου.

Οι εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο ΕΚΘ με την παρουσία του οργανωτικού γραμματέα της ΓΣΕΕ ο ένας μετά τον άλλο περιέγραφαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στον χώρο ευθύνης τους. Η πανδημία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν γεωργικές καλλιέργειες και στέρησαν μεροκάματα σε εργάτες γης, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και γενικότερα η απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις και το «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε υπηρεσίες και βασικά αγαθά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αναμένεται να φέρει στα όρια της απόλυτης οικονομικής ένδειας χιλιάδες νοικοκυριά και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κατανάλωση.

Η πραγματική ανεργία προσεγγίζει ήδη το 35%

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ και «οικοδεσπότης» Χάρης Κυπριανίδης εξέφρασε τον φόβο ότι η πραγματική ανεργία στη Θεσσαλονίκη θα εκτοξευθεί πάνω από 40% τους προσεχείς μήνες και υποστήριξε πως σήμερα βρίσκεται στο 34% – 35%. «Είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση για ακόμα μια χρονιά, με τους εργαζόμενους να βιώνουν έναν εργασιακό κυκεώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Βάσει των στοιχείων των κατά τόπους εργατικών κέντρων, στην Πέλλα η ανεργία προσεγγίζει το 50%, στην τουριστική Χαλκιδική το 25%, στην Ημαθία το 50%, στις Σέρρες το 40%, στην τουριστική Πιερία ξεπερνά το 20%, στο Κιλκίς ξεπερνά το 45%. Δραματική αύξηση στην ανεργία παρουσιάζει και η δυτική Μακεδονία, που περιμένει τα χειρότερα με την απολιγνιτοποίηση της περιοχής, ενώ σε πολλές περιοχές του βορειελλαδικού χώρου η ανεργία στους νέους φτάνει το 70%! Για τους συνδικαλιστές τα χειρότερα έπονται, αφού αναμένουν νέα εκτίναξη της ανεργίας μετά το τέλος των αναστολών εργασίας εξαιτίας της πανδημίας, ενώ φοβούνται ότι θα σημειωθεί και ντόμινο «λουκέτων» σε επιχειρήσεις τον χειμώνα.

avgi.gr