Ανεξέλεγκτη κούρσα τιμών αερίου και ρεύματος

by/ 0 Comments / 0 View / 07/10/2021

Εκτός ελέγχου βρίσκονται πλέον οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες πιέζουν αντίστοιχα και τις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος σε πρωτόγνωρα ύψη, δεδομένου ότι πλέον η ηλεκτροπαραγωγή βασίζεται κυρίως στο εισαγόμενο αέριο.

Για σήμερα Πέμπτη η μέση χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έσπασε νέο ρεκόρ, καθώς διαμορφώνεται στα 204,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή του αερίου (Ολλανδικό TTF) χθες προς στιγμήν άγγιξε μέχρι και τα 161,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα (!) για να προσγειωθεί αργότερα στα 108 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι, βάσει των τελευταίων στοιχείων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή της βασικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (DAM) διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στα 134,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 121,72 τον Αύγουστο και 46,60 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020, καταγράφοντας ετήσια αύξηση ύψους 189,1%!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα παραπάνω υψηλά επίπεδα με μέση τιμή φυσικού αερίου κοντά στα 70 ευρώ. Πού θα φτάσουν οι χονδρεμπορικές τιμές για τον τρέχοντα μήνα, όταν ήδη η τιμή του αερίου στις διεθνείς αγορές έχει ξεπεράσει από τις αρχές Οκτωβρίου τα 100 ευρώ και συνεχίζει να κινείται ανοδικά;

Τον Σεπτέμβριο, βάσει του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής, η ζήτηση καλύφθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ από τις μονάδες φυσικού αερίου (46%) και ακολουθούν ΑΠΕ (28%), εισαγωγές (15%), λιγνιτικές μονάδες (8%) και υδροηλεκτρικά (3%).

Avgi.gr