Αναθεώρηση του προϋπολογισμού με ύφεση πάνω από 10%

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αναθεώρηση του προϋπολογισμού με ύφεση πάνω από 10% / 8 View / 30/10/2020

Ύφεση – σοκ ακόμη και πάνω από 10% για την ελληνική οικονομία το 2020 θα προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών αναθεωρώντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει θορυβηθεί από τις εξελίξεις στην πανδημία και αναγκάζεται να αλλάξει για πολλοστή φορά τις προβλέψεις του για το ύψος “βύθισης” της οικονομίας.

Ως φαίνεται, οι υπολογισμοί του προσχεδίου για ύφεση 8% φέτος και ανάκαμψη έως και 7,5% το 2021 πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων δίνοντας τη σειρά τους σε σενάρια ύφεσης ακόμα και πάνω από 10% το 2020, εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Με βάση τα δεδομένα των επιπτώσεων του lockdown την περασμένη άνοιξη, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πως κάθε μήνας στοιχίζει περίπου 3% πτώσης του ελληνικού ΑΕΠ.

Σε αυτή τη φάση η ύπαρξη ενός μερικού lockdown αναμένεται να στοιχίσει 1,5%, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τα οικονομικά τεκταινόμενα.

Εάν οι αρχικοί υπολογισμοί για ύφεση της τάξεως του 8% φέτος χωρίς νέο “πάγωμα” της ελληνικής οικονομίας ήταν ορθοί (αν και Κομισιόν, ΤτΕ και ΔΝΤ είχαν ήδη αντίθετη άποψη), τα νέα δεδομένα οδηγούν σε διεύρυνση της ύφεσης σε επίπεδα πάνω από το 10%. Είναι πέρα από βέβαιο πως κάτι τέτοιο οδηγεί και σε αλλαγές εκτιμήσεων για την επόμενη χρονιά.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ένα εύρος ανάκαμψης για το 2021 από 4,5% έως 7,5%, κάτι το οποίο αναμένεται να αναθεωρηθεί επί τα χείρω.  Άλλωστε ακόμη και ένα μερικό lockdown θα οδηγήσει σε επιπλέον ανάγκη ενίσχυσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό.

Το αρχικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών από τον περασμένο Μάρτιο για διατήρηση του ΑΕΠ στο 0% και κάτι έχει οδηγηθεί σε παταγώδη διάψευση, όπως και το πρόσφατο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Avgi.gr