Ακραία κερδοσκοπικά φαινόμενα στην ενέργεια

by/ 0 Comments / 14 View / 15/01/2021

Στο «τρενάκι του τρόμου» μπήκαν ξανά το τελευταίο τριήμερο οι τιμές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια, ξυπνώντας και πάλι την ανησυχία που επικράτησε μετά την 1η Νοεμβρίου 2020 όταν πρωτοεφαρμόστηκε το target model και ειδικά πριν από τις γιορτές, όταν έφτασαν να εκτοξευτούν πάνω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 40 ευρώ νωρίτερα.

Επειτα από μια περίοδο νηνεμίας και διατήρησης των τιμών σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, στις 13 Ιανουαρίου σημειώθηκε αύξηση 29% στη χονδρική που ανέβηκε στα 67,76 ευρώ από τα 52,47 της προηγουμένης. Χθες, έπεσε κατά 32% στα 46,16 ευρώ, για να εκτοξευτεί και πάλι για τη σημερινή μέρα κατά 38% στα 63,69 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η άνοδος των τιμών είχε αποδοθεί αρχικά στην έλλειψη προετοιμασίας για την εφαρμογή του target model που υποτίθεται ότι θα αύξανε τον ανταγωνισμό. Συνδέθηκε επίσης με κερδοσκοπικά παιχνίδια όσων εταιρειών έχουν μονάδες που παράγουν ρεύμα με φυσικό αέριο και μπορούν να παίζουν στην αγορά εξισορρόπησης, εξασφαλίζοντας υψηλές αμοιβές όταν αυξάνουν την παραγωγή για να καλύψουν τη ζήτηση αλλά και όταν τη μειώνουν. Ο τότε αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης είχε προειδοποιήσει πως τέτοια παιχνίδια δεν θα γίνουν ανεκτά και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ξεκίνησε διάλογο μήπως και τεθούν κάποια όρια, εάν συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πόσο ψηλά μπορεί να ανεβάζουν τις τιμές οι παραγωγοί.

Το ανεβοκατέβασμα των τιμών απειλεί εκ νέου σύγχυση καθώς οι αυξήσεις στη χονδρική θα μετακυλιστούν στους λογαριασμούς της λιανικής, ενώ εταιρείες που πωλούν ρεύμα χωρίς να το παράγουν οι ίδιες θα κλείσουν αφού έχουν προσφέρει υψηλές εκπτώσεις για να εξασφαλίσουν πελάτες.

Τη σύγχυση γενικότερα επέτεινε και η πληροφορία που δημοσιεύτηκε χθες στην «Καθημερινή», βάσει της οποίας ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την προσεχή Δευτέρα τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα. Ομως, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος άφηναν να διαρρεύσει χθες πως δεν έχουν καμία πληροφόρηση για ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις 18 Ιανουαρίου.

Efsyn.gr