Ακρίβεια / Τσουχτερές οι τιμές και στα καύσιμα

by/ 0 Comments / 1 View / 13/01/2022

Σε πλήρη αδυναμία βρίσκεται η κυβέρνηση, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα των αυξήσεων στην ενέργεια αλλά και για να διαχειριστεί την κρίση προστατεύοντας πρωτίστως τα νοικοκυριά, ενώ καταφεύγει σε ανέξοδο επικοινωνιακό αποπροσανατολισμό ή/και εξαντλείται σε ανεπαρκή και αποσπασματικά μέτρα που στην πράξη… δεν βγαίνουν κιόλας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και στα υγρά καύσιμα δίνει μια εικόνα των τιμών συνοδεία ηχητικού αποσπάσματος συνέντευξης του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. σε αυξήσεις στην κατηγορία καύσιμα – λιπαντικά, ενώ το βίντεο δείχνει στην αντλία τιμή αμόλυβδης 1,729 ευρώ / λίτρο… Η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης στο σποτ εξαντλήθηκε στην παράθεση, επιλεκτικά, ενός αποσπάσματος δελτίου Τύπου επί υπουργίας Δ. Παπαδημητρίου, πηγαίνοντας μια πενταετία πίσω (2017) και επικεντρώνοντας στις αναφορές για την αύξηση του ΕΦΚ και τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Αν και, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Ν.Δ. ρίχνει το βάρος στη φορολογία, εντούτοις δεν υπάρχει καμία απόφαση – μέτρο περί μείωσής της συνολικά στον χώρο της ενέργειας, ενώ περιλαμβάνεται ως επιτρεπόμενο μέτρο και στην εργαλειοθήκη της Ε.Ε. για τη στήριξη των καταναλωτών εν μέσω ενεργειακής κρίσης τιμών (ρεύμα – αέριο).

Πάντως και στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Ε.Ε. (DG Energy) για τις τιμές των υγρών καυσίμων (6 Ιανουαρίου) η Ελλάδα εμφανίζει εβδομαδιαία τιμή στο 1,747 ευρώ / λίτρο στην αμόλυβδη, φιγουράροντας στην πρώτη πεντάδα με τις ακριβότερες τιμές, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. των 27 είναι στο 1,609 ευρώ / λίτρο. Μεγαλύτερη είναι η διαφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τιμή 1,130 ευρώ / λίτρο στη χώρα μας, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 59,4 λεπτά / λίτρο…

Βάσει δε των στοιχείων από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή στις 11.1.2022 ήταν:

– της αμόλυβδης 1,763 ευρώ / λίτρο, έναντι 1,446 ευρώ / λίτρο πέρσι (+22%),

– του ντίζελ 1,497 ευρώ / λίτρο, έναντι 1,198 ευρώ / λίτρο πέρσι (+25%),

– του πετρελαίου θέρμανσης 1,156 ευρώ / λίτρο, έναντι 85,9 λεπτά / λίτρο πέρσι (+34,6%).

Οσο για τα στοιχεία της Eurostat σχετικά με το ύψος των ετήσιων αυξήσεων στα καύσιμα μετακίνησης / λιπαντικά στην Ε.Ε., τα μικρότερα ποσοστά αυξήσεων στο έτος έναντι άλλων κρατών – μελών προφανώς δεν ισοδυναμούν με χαμηλότερες τιμές στην αντλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας η φορολογία των καυσίμων είναι από τις πλέον υψηλές, καθώς από την τιμή π.χ. της αμόλυβδης του 1,747 ευρώ / λίτρο τα 69,6 λεπτά αντιστοιχούν στην τιμή του καυσίμου, ενώ το υπόλοιπο 1,05ευρώ αφορά φόρους / τέλη κ.λπ, καθιστώντας τα πετρελαιοειδή στην Ελλάδα από τα ακριβότερα στην Ε.Ε.

avgi.gr