Ακρίβεια / Διπλή απειλή για την πραγματική οικονομία

by/ 0 Comments / 0 View / 02/11/2021

Θάνος Παναγόπουλος

 

Μετά το κύμα των μαζικών ανατιμήσεων σε ενέργεια και σε πρώτες ύλες, ένα πρόσθετο μείζον πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική μεταποίηση αλλά και ολόκληρη η αλυσίδα της πραγματικής οικονομίας, την έλλειψη πρώτων υλών. Το πρόβλημα αναμένεται οξύ, καθώς συμπίπτει με μια περίοδο που καταγράφονται τάσεις αύξησης παραγωγής και νέων παραγγελιών και ενώ παρατηρούνται ταυτόχρονα και καθυστερήσεις των παραδόσεων, που αποτελούν ανασχετικό παράγοντα της αύξησης αυτής.

Εάν μάλιστα το πρόβλημα συνεχιστεί, τότε θα ενταθεί, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, και εκείνο του πληθωρισμού, το οποίο, σημειωτέον, ανησυχεί ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, ειδικά μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «ο πληθωρισμός θα αργήσει να αποκλιμακωθεί περισσότερο απ’ όσο είχαμε προβλέψει».

ΚΕΠΕ: Η επάνοδος του πληθωρισμού

Ειδικά για το πρόβημα του πληθωρισμού, όπως σημειώνεται στο τετραμηνιαίο περιοδικό του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) «Οικονομικές Εξελίξεις», η ακρίβεια συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έξαρση της ακρίβειας σχεδόν σε όλα τα αγαθά, ιδιαίτερα αισθητή σε ενέργεια (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, πετρέλαιο), μεταφορές και πρώτες ύλες. Η άνοδος του επιπέδου τιμών σε βασικά προϊόντα και κυρίως στην ενέργεια, που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες, ενδέχεται να επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, συμπιέζοντας εντέλει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Όπως σημειώνει το ΚΕΠΕ, η ακρίβεια δημιουργεί αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αλλά και ένα μεγάλο ερώτημα: Κατά πόσο η επάνοδος του πληθωρισμού συνιστά προσωρινό φαινόμενο, που οφείλεται στην ταχύτερη προσαρμογή της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά σε μια μεταπανδημική κανονικότητα, ή αποτελεί δομική αλλαγή με μονιμότερα χαρακτηριστικά, που συνδέεται με την ακολουθούμενη επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική σε διεθνές επίπεδο.

ΡΜΙ: Ελλείψεις σε υλικά

Στο μεταξύ, τα νεώτερα στοιχεία της έρευνας PMI του Οκτωβρίου δείχνουν μεν έντονη εισροή νέων παραγγελιών, ωστόσο η αύξηση της παραγωγής περιορίστηκε από τις ελλείψεις σε υλικά και τους ρυθμούς – ρεκόρ του πληθωρισμού. Οι δε χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν με τον δεύτερο σημαντικότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, έχοντας ως αποτέλεσμα ρυθμό – ρεκόρ αύξησης του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών, καθώς οι εταιρείες συνάντησαν δυσκολίες στην προμήθεια υλικών.

Η αύξηση της παραγωγής περιορίστηκε από τα σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς οι αναφορές για ελλείψεις σε υλικά και καθυστερήσεις παραδόσεων συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου. Παρ’ όλ’ αυτά, ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε έντονος και υψηλότερος από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής για το 2021.

Αν και τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν τον Οκτώβριο, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Με εξαίρεση τη σημαντική επιδείνωση τον Απρίλιο του 2020, τα στοιχεία του Οκτωβρίου υπέδειξαν τη μεγαλύτερη επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης εισροών στην ιστορία της έρευνας. Οι εταιρείες σε μεγάλο βαθμό απέδωσαν τους μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών στη συμφόρηση στις μεταφορές και στις ελλείψεις από την πλευρά των προμηθευτών.

Κατ’ αναλογία με την υψηλότερη ζήτηση, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, με σκοπό να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αποθέματα εισροών ενόψει των ελλείψεων σε υλικά. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν στάθηκε αρκετό να σταθεροποιήσει τα επίπεδα των αποθεμάτων, τα οποία υποχώρησαν με σταθερό -μολονότι βραδύτερο- ρυθμό.

Η αύξηση του κόστους εισροών επιταχύνθηκε καταγράφοντας νέο υψηλό – ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας, καθώς αναφορές υπέδειξαν ότι η έλλειψη σε υλικά οδήγησε σε προσαυξήσεις από την πλευρά των προμηθευτών.

avgi.gr