Αγρότες / Οργή από τις ψαλιδισμένες επιδοτήσεις

by/ 0 Comments / 1 View / 04/11/2021

Την αναστάτωση αλλά και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου έχει προκαλέσει η νέα ελλειμματική πληρωμή, κατά περίπου 10%, της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης που καταβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς επαρκείς εξηγήσεις και εκ των προτέρων ενημέρωση των δικαιούχων.

Εκτός από τις οριζόντιες μειώσεις που περιελήφθησαν, περίπου 4,5% αφορά μη οριζόντια μείωση χωρίς αιτιολόγηση, με δικαιούχους να καταγγέλλουν μεγάλες περικοπές που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες που υπέδειξε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η νέα προβληματική πληρωμή ήρθε μετά το χάος στην εξόφληση της περσινής βασικής ενίσχυσης.

Η εκ των υστέρων ανακοίνωση του υπουργείου δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για το νέο “ψαλίδισμα”, ενώ η αναφορά “τα σκυλιά αλυχτάνε αλλά το καραβάνι προχωρά” που τη συνόδευε προκάλεσε την οργή του αγροτικού κόσμου.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων όταν κριτικάρουν και αναδεικνύουν τα λάθη και τα εγκλήματα κατά του αγροτικού κλάδου από την κυβέρνηση χαρακτηρίζονται σκυλιά, τονίζεται σε επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός που συνυπογράφουν ο Αγροτικός Σύλλογος Δ. Αμυνταίου, ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων. Κάνουν λόγο για τον χειρότερο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που προσπαθεί να καλύψει τη γύμνια του και την ανυπαρξία έργου από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, και ζητούν δημόσια συγγνώμη και παραίτησή του.

Πάντως σημειώνουν ότι πάνω από 120.000.000 ευρώ έχουν κλαπεί από αγροτικές επιδοτήσεις την τελευταία διετία, τα οποία θα επιβεβαιώσει και η Δικαιοσύνη, αφού, μετά τους τελευταίους χαρακτηρισμούς του υπουργού, οι καταγγελίες τους πήραν τη νομική οδό.

Η χειρότερη πληρωμή όλων των εποχών

Η κυβέρνηση Ν.Δ. είναι υπόλογη για τη χειρότερη πληρωμή όλων των εποχών, τόνισε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σ. Αραχωβίτης, επισημαίνοντας ότι με τη χαρακτηριστική κοινωνική αναλγησία και την πλήρη αδιαφορία για την καθημερινότητα των πολιτών που τη διακρίνει έβγαλε και πάλι εκτός προγραμματισμού τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της χώρας μας, με τη μειωμένη πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, αφήνοντάς τους έκθετους απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας και τις συνεχείς ανατιμήσεις σε αγροεφόδια, ζωοτροφές κ.λπ. Σε σχέση με τις ενημερώσεις του υπουργείου, σημείωσε ότι η πρωτοφανής αδιαφάνεια αυτής της πληρωμής δεν κρύβεται με αναφορές για “οριζόντιες” και “γραμμικές” περικοπές, αφού οι Έλληνες αγρότες ξέρουν πολύ καλά τι μπαίνει στην τσέπη τους.

Σημειώνεται ότι έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση από 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ενώ χθες κατατέθηκε και επίκαιρη ερώτηση ώστε να εξηγήσουν στη Βουλή “αν είναι ανίκανοι να κάνουν δίκαιες και διαφανείς πληρωμές και γι’ αυτό διαλέγουν να αντιμετωπίζουν ‘οριζόντια’ όλους τους αγρότες ως υπόπτους”.

avgi.gr