Έρχεται νέο σοκ ανατιμήσεων σε τρόφιμα

by/ 0 Comments / 1 View / 15/03/2022

Νέο σοκ ανατιμήσεων αναμένεται να πλήξει χιλιάδες νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα, με τον πληθωρισμό να «φλερτάρει» με διψήφιο ποσοστό. Ήδη τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν το τεράστιο ενεργειακό βάρος του πολέμου μέσω των –άνευ προηγουμένου- λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, των υπερβολικών τιμολογίων του φυσικού αερίου και των υπέρογκων τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Ωστόσο, ιδιαιτέρως επιβαρυντική είναι και η κατάσταση σε μια σειρά βασικών προϊόντων.

Αυξήσεις 15% στη λιανική

Ανατιμήσεις στα προϊόντα λιανικής έως και 15% βλέπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) Aντώνης Μακρής, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών, κάτι το οποίο έρχεται να προστεθεί στις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν συντελεστεί κατά το προηγούμενο διάστημα.

Ήδη οι ανατιμήσεις που έχουν περάσει από την αρχή του μήνα σε συσκευασμένα τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια και είδη νοικοκυριού υπολογίζονται κατά μέσο όρο στο 8%.

Το ψωμί, ψωμάκι

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Μούσιο, πρόεδρο Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, η τιμή των αλεύρων έχει εκτιναχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

«Οι πρώτες παραλαβές των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω. Το μικρό τσουβάλι, από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ».

«Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία», σημείωσε ο κ. Μούσιος, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις σε βασικά είδη, όπως το ψωμί, θα είναι αναπόφευκτες.

«Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αυξήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι αυτές, αλλά σίγουρα δεν θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πού θα φτάσουν οι αυξήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση τιμή για ένα κιλό επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ ήταν την 1η Μαρτίου στο 1,28 ευρώ. Στο δεκαήμερο που μεσολάβησε έως την 11η Μαρτίου, με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Καταναλωτής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η μέση τιμή ανέβηκε κατά 7,8%, στο 1,38 ευρώ.

Αυξήσεις σε βασικά προϊόντα

Στο επώνυμο αραβοσιτέλαιο (μπουκάλι του ενός λίτρου) η αύξηση της τιμής καταναλωτή ήταν 3 λεπτά του ευρώ το ίδιο διάστημα (+ 0,7%), στο αναψυκτικό Cola η κλασική φιάλη του 1,5 λίτρου «τσίμπησε» 1 λεπτό του ευρώ, στο 1,48 ευρώ από 1,47, ενώ στο ψωμί του τοστ (συσκευασία  των 500g) η άνοδος στη μέση τιμή μεταξύ 1ης και 11ης Μαρτίου ήταν 3,2%, στο 1,91 ευρώ από 1,85 ευρώ.

Σε ποσοστό 3,4% μέσα σε 10 ημέρες αυξήθηκε η μέση τιμή στις πατάτες.

Κοντά στα 4 ευρώ έφτασε να πωλείται ένα σουβλάκι με πίτα, με τις τιμές να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 4,5 ευρώ τις επόμενες ημέρες, κάτι το οποίο δείχνει το εύρος του φάσματος της ακρίβειας, το οποίο πλήττει τους πολίτες σχεδόν σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους.

avgi.gr