Έξοδος στις αγορές με πενταετές ομόλογο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έξοδος στις αγορές με πενταετές ομόλογο / 15 View / 28/01/2019

Την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

H Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε BofA, Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan Stanley και SG CIB για νέα έκδοση ομολόγου με λήξη τον Απρίλιο του 2024. Η συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τις συνθήκες της αγοράς, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στόχος ο ΟΔΔΗΧ να αντλήσει ποσό της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 3,5-3,75%.

Η νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου ευνοείται από το διεθνές περιβάλλον και συγκεκριμένα από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων άλλων χωρών. Ενδεικτικά, η Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων κατόρθωσε να συγκεντρώσει προσφορές 46,5 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ που επεδίωκε να αντλήσει από την αγορά.

Στην Ιρλανδία, επίσης, οι προσφορές υπερκάλυψαν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ.

Πριν από λίγο στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του παλιού πλέον 5ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 3,03%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου έπεσε στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου τετραμήνου, μετά την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Γενικά, η Ελλάδα έχει ισχυρό απόθεμα ρευστότητας, αλλά είναι πάντα καλό νέο αν ένας εκδότης όπως η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει στην αγορά», δήλωσε ο αναλυτής επιτοκίων της DZ Bank, Ντάνιελ Λεντς, αναφερόμενος στη τελευταία συμφωνία βοήθειας της Ελλάδας με την ευρωζώνη που σημαίνει ότι η χώρα δεν βρίσκεται υπό πίεση να αντλήσει κεφάλαια στο άμεσο μέλλον.

«Όλοι είναι ακόμη ανήσυχοι για τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά μία νέα συμφωνία τώρα θα έδειχνε ότι βρίσκεται στη σωστή τροχιά για τη μελλοντική εξέλιξη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στους επενδυτές, ο ΟΔΔΗΧ προτίθεται να προβεί το επόμενο έτος σε εκδόσεις ομολόγων αξίας 3-7 δισ. ευρώ.

«Φτιάχνεται ένα κλίμα υπέρ της Ελλάδας, κρίνει και το διεθνές περιβάλλον ότι η χώρα αρχίζει και βρίσκει τη σταθερότητά της και την αυτοπεποίθησή της», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, στο «Πρακτορείο 104,9 fm» για τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε σχέση με την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

«Θα είναι ίσως ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να δοκιμάσουμε μία έξοδο στις αγορές και να ανατροφοδοτήσουμε ένα μέρος του ακριβού χρέους -έχουμε χρέος προς το ΔΝΤ με επιτόκιο γύρω στα 5% μεικτά, ελπίζουμε το επιτόκιο που θα επιτύχουμε να είναι αισθητά χαμηλότερο, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτό το χρέος με φθηνότερο χρήμα», διευκρίνισε ο κ. Ξυδάκης, προσθέτοντας ότι η έξοδος στις αγορές «θα γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Είναι σαφής η τάση πως η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι η επιστροφή σε αυτές είναι μια «λεπτή άσκηση» που δεν αφήνει περιθώρια ούτε για «ελιγμούς» ούτε για «λάθη».

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζει στο μεταξύ σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά. Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών αντισταθμίζεται από την πτώση μη τραπεζικών τίτλων του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:40, διαμορφώνεται στις 633,45 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,02%.

Η αξία των συναλλαγών γύρω στη 1 το μεσημέρι ανερχόταν στα 7,92 εκατ. ευρώ.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών