Έκδοση 7ετους ομόλογου / Δανείζονται δισεκατομμύρια ενώ το κόστος πενταπλασιάστηκε σε 6 μήνες

by/ 0 Comments / 2 View / 27/04/2022

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές συνεχίζει να αυξάνεται, εν μέσω της νέας κρίσης που προκάλεσε μετά το καλοκαίρι η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τελικά η ρωσική εισβολή στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι ελληνικοί τίτλοι 10ετούς διάρκειας που μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν αποδόσεις κάτω του 0,6%, σήμερα ξεπέρασαν και το ψυχολογικό όριο του 3%.

Ωστόσο, στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν φαίνεται να προβληματίζονται ιδιαίτερα για τον πενταπλασιασμό των τόκων που καλείται να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα, η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές, για δεύτερη φορά από τις αρχές του έτους, αναζητώντας «φρέσκο χρήμα» μέσω της έκδοσης ομολόγου 7ετούς διάρκειας.

Το προηγούμενο αντίστοιχο 7ετές ομόλογο είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020 και είχαν αντληθεί συνολικά 2 δισ. ευρώ, με απόδοση 2,013%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα νέα κεφάλαια που θα δανειστεί η χώρα μας θα κατευθυνθούν σε μέτρα παροχών, προκειμένου να μετριαστεί κατά το δυνατό η οργή των πολιτών για την απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει επαρκώς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στο κύμα ακρίβειας των τελευταίων μηνών, ειδικά καθώς δεν προβλέπεται σημαντική υποχώρησή του τους επόμενους μήνες, πιθανώς και ως το τέλος του έτους.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε σήμερα δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί ακόμη 812,5 εκατ. ευρώ.

efsyn.gr