Άμεση επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

by/ 0 Comments / 0 View / 09/12/2021

Την άμεση επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζητούν οι τομεάρχες Οικονομικών και Ναυτιλίας, αλλά και οι βουλευτές Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου υπουργών της Ευρώπης για τη διαμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κοινή τους δήλωση ξεκαθαρίζουν ότι η πρόσφατη απόφασή του Ecofin δεν επηρεάζει σε τίποτα τη δυνατότητα που έχει σήμερα η κυβέρνηση για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών, αντίθετα, το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ επιτρέπει ήδη στην Ελλάδα την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών. «Ας σταματήσει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τον χρονικό ορίζοντα του 2025. Περιμένουμε από το υπουργείο Οικονομικών και τους βουλευτές της Ν.Δ. του Αιγαίου,να κάνουν πράξη την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών τώρα. Σε αντίθετη περίπτωση οι πανηγυρισμοί είναι στάχτη στα μάτια των νησιωτών και αποδεικνύουν ότι περισσεύει ο πολιτικός αριβισμός και υπολείπεται σημαντικά η πολιτική βούληση», σημειώνουν.

Tονίζουν επίσης ότι η πρόταση της οδηγίας του Ecofin δεν ήρθε ξαφνικά και χωρίς παρελθόν, ούτε βασίζεται στις εργώδεις προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης. «Δε θα θέλαμε να τους θυμίσουμε πώς η σειρά των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων και άστοχων εφαρμογών, επί των δικών τους ημερών, διαμόρφωσαν τις προηγούμενες Οδηγίες», επισημαίνουν και προσθέτουν: «Θα αρκεστούμε μόνο να πούμε ότι η προσπάθεια κατοχύρωσης για τους μειωμένους συντελεστές στην παρούσα Οδηγία, εκκίνησε το 2018, η δε οδηγία συζητείται περισσότερο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, δυστυχώς για εκείνους υπάρχουν και τα κείμενα που καταμαρτυρούν τις προτάσεις της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες και έβαζαν τις βάσεις για μια συνολική διαπραγμάτευση, σε επίπεδο Ε.Ε., των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ».

efsyn.gr