Euractiv / Θλιβερή πρωτιά για Ελλάδα και Βουλγαρία στους θανάτους από COVID

by/ 0 Comments / 1 View / 10/02/2022

Με μελανά γράμματα αποτυπώνεται η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία έχουν τον υψηλότερο αριθμό  θανάτων, με τα δεδομένα να καταγράφουν βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

Η Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας έχει φτάσει τους 24.410 νεκρούς ενώ στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους έχει 2360 νεκρούς, ξεπερνώντας ακόμα και την Βρετανία.

Σύμφωνα με το euroactiv στους παράγοντες πίσω από τον τραγικό απολογισμό των λόγω COVID θανάτων στη χώρα μας βρίσκεται το αποδεκατισμένο σύστημα υγείας και η πολυετής οικονομική κρίση.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η κυβέρνηση στέκεται στο αφήγημα του γερασμένου πληθυσμού για να δικαιολογήσει την τραγική πρωτιά. Παράλληλα όμως αναφέρεται και στην έλλειψη προ-νοσοκομειακής φροντίδας αλλά και στην μη ισότιμη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τα οποία καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Το Euractiv σε σχετικό δημοσίευμα  αναφέρεται πως ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώθηκε σημαντική μείωση στα ποσοστά θνητότητας, Ελλάδα και Βουλγαρία κατέγραψαν περισσότερους από 2.300 θανάτους.

Με βάση τα στοιχεία που συνέλλεξαν ανταποκριτές του Euroactiv σε όλη την Ευρώπη υποδηλώνουν ότι το ταχέως εγκεκριμένο εμβόλιο για τον COVID δεν συνιστά πανάκεια και είναι μεγάλος ο κίνδυνος να επισκιάσει τη συζήτηση μετά την πανδημία για την κατάσταση των συστημάτων υγείας.

Η περίπτωση Ελλάδας, Βουλγαρίας

Σύμφωνα πάντα με το euroactiv στη βουλγαρική περίπτωση, πηγές της ΕΕ απέδωσαν το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και στο κακό σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ECDC, η Βουλγαρία έχει τη χειρότερη επίδοση στα ποσοστά εμβολιασμού με μόλις το 29,3% των ατόμων να έχουν εμβολιαστεί πλήρως και μόνο το 9,1% να έχει λάβει τρίτη δόση. Η Σόφια έχει μέγιστη χωρητικότητα 1.200 ΜΕΘ.

Αντίθετα, η γειτονική Ρουμανία κατέγραψε 1.273 θανάτους τον Ιανουάριο και τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι καλύτερα: Μόλις το 42% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί ενώ το 8,2% έχει λάβει τρίτη δόση.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, που ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που επέβαλε lockdown, η Κομισιόν είναι προβληματισμένη, καθώς το 68,9% του συνολικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 45,4% των πολιτών έχει επίσης λάβει αναμνηστική δόση.

Τι λέει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο υψηλός αριθμός θανάτων αποδίδεται στη γήρανση του πληθυσμού. «Το 89% των θανάτων είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και αφορούν άτομα με συννοσηρότητες», δήλωσε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Τόνισε επίσης τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι θάνατοι από τον COVID σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Για όποιον λόγο και να έρθει ένας άνθρωπος στο νοσοκομείο, ακόμη και τροχαίο, για οποιονδήποτε λόγο, ένα έμφραγμα, εάν μετρηθεί στο νοσοκομείο που γίνονται rapid test για όλους και μπει στο νοσοκομείο και πάλι το μετράμε ως covid. Η αιτία εισόδου μπορεί να είναι διαφορετική αλλά μπαίνει σε θαλάμους covid και καταγράφεται ως covid, που πολύ πιθανό είναι κάποιο άλλο. Έχουμε, δηλαδή, ανθρώπους με καρκίνο τελικού σταδίου, με αιματολογικά νοσήματα, είναι ο τρόπος που μετράμε λίγο διαφορετικός. Θεωρούμε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος».

Κυβερνητική πηγή είπε στο EURACTIV ότι η παραλλαγή Δέλτα – η οποία είναι πιο θανατηφόρα – δημιουργεί ακόμη πολύ σοβαρά προβλήματα και έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στο σύστημα υγείας.

«Η παραλλαγή Δέλτα επιμένει […] και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα», είπε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από την Δέλτα μπορεί να παραμείνουν για μήνες σε ΜΕΘ ενώ οι εισαγωγές με Όμικρον είναι λίγες.

Η ίδια πηγή είπε ότι προς τα τέλη Φεβρουαρίου το δημόσιο σύστημα υγείας αναμένεται να «πάρει μια ανάσα» καθώς αναμένουμε μικρότερο αριθμό θανάτων.

Πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν στο EURACTIV ότι η κακή κατάσταση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούριο και συνιστά αποτέλεσμα πολλών ετών λιτότητας και σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι Έλληνες οδηγήθηκαν σε κακές διατροφικές συνήθειες έως και σε ελλιπή πρόσβαση σε κακές υποδομές υγείας.

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη χώρα μας, ενώ έχουν νομοθετηθεί (πρόγραμμα Απόστολος Δοξιάδης), δεν εφαρμόζονται.

Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της EURACTIV αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου υγείας αναμένεται να καταθέσει σύντομα νομοσχέδιο για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία Πλεύρη-Πιερρακάκη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή θεωρείται κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση εφόσον υλοποιηθεί στην πράξη.

avgi.gr