Ad hoc κυρώσεις για τα Βαρώσια στο τραπέζι

by/ 0 Comments / 1 View / 13/12/2021

Σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. το έγγραφο Μπορέλ για τις τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της Κύπρου ● Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» για τις βασικές προτάσεις που περιλαμβάνει ● Δεν αποκλείεται το θέμα να τεθεί από την κυπριακή ηγεσία και στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.

Να «μεταφράσουν στην πράξη την αλληλεγγύη της Ε.Ε. για την Κύπρο» θα επιχειρήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών στο Συμβούλιο που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Βάση της συζήτησης θα αποτελέσει το έγγραφο επιλογών (op+ons paper) με τα μέτρα κατά της Τουρκίας που έχει συντάξει η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Κομισιόν, η ομάδα δηλαδή του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Παρ’ όλο που επίσημες νομικές αποφάσεις δεν αναμένονται, αφού το θέμα δεν βρίσκεται στην αμιγώς επίσημη ατζέντα της συνάντησης, η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί θα κρίνει και τις εξελίξεις.

Αυτό που θα υπάρξει σήμερα είναι μια πολιτική δήλωση-συμπέρασμα από τον ύπατο εκπρόσωπο. Από εκεί και πέρα το κείμενο αναμένεται να προωθηθεί στους μόνιμους αντιπροσώπους για περαιτέρω επεξεργασία. Δεν αποκλείεται πάντως να τεθεί και στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η «Εφ.Συν.» είχε τη δυνατότητα να διαβάσει σημεία του κειμένου που θεωρείται τελικό και θα βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι των υπουργών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι πρωταρχικοί στόχοι της Ε.Ε. παραμένουν να υποστηρίξει τα Ηνωμένα Εθνη στη διασφάλιση του πλήρους σεβασμού των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αποτρέψει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα εν λόγω ψηφίσματα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές διευθέτησης.

Περιοριστικά μέτρα

Η Ε.Ε. τονίζει ότι η μόνη βιώσιμη λύση για τα Βαρώσια είναι η εφαρμογή των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε. είναι προσανατολισμένη στη θετική συνεργασία με την Τουρκία -κατά τρόπο αναλογικό και αναστρέψιμο-, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος θα ήθελε να σταματήσει κάθε τέτοια σκέψη.

Ειδικά για τα Βαρώσια το έγγραφο προτείνει στους υπουργούς η Ε.Ε. να λάβει μέτρα κατά των προσώπων που εμπλέκονται άμεσα σε φυσικές και διοικητικές δραστηριότητες επί του εδάφους στο επαναλειτουργούν τμήμα των Βαρωσίων μετά τις 20 Ιουλίου 2021. Μια επιλογή στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να είναι η θέσπιση ενός ad hoc καθεστώτος «αυτόνομου» καθεστώτος κυρώσεων της Ε.Ε. που θα της επιτρέπει να στοχεύει τέτοια άτομα ή οντότητες, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα με βάση βάσιμα αποδεικτικά στοιχεία που μπορούν να σταθούν στο δικαστήριο.

Επίσης οι επιλογές θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν περαιτέρω περιορισμούς στη δέσμευση της Ε.Ε. με την Τουρκία, όπως περαιτέρω περικοπές στην προενταξιακή βοήθεια της Ε.Ε. προς την Τουρκία, π.χ. σε σχέση με την επιστροφή των τελών εισόδου της Τουρκίας για τη συμμετοχή της σε προγράμματα της Ε.Ε.. Επίσης επιπλέον περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα ένα εργαλείο πίεσης. Σε τι θα καταλήξει ένα τελικό κείμενο που θα προκύψει από την πρώτη αυτή συζήτηση των υπουργών θα φανεί μόνο μετά το τέλος του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ.

efsyn.gr