Στον σεξισμό αποδίδει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το «SofaGate»

by/ 0 Comments / 4 View / 27/04/2021

«Προσβεβλημένη και μόνη» αισθάνθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη διάρκεια του ταξιδιού της στην Άγκυρα μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξαιτίας της αντιμετώπισης που της επιφύλαξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που την έβαλε να καθίσει σε έναν καναπέ.

Το θέμα προκάλεσε σοβαρή διπλωματική αντιπαράθεση, με την Τουρκία πάντως να αρνείται ότι δεν τήρησε το πρωτόκολλο και τον Σαρλ Μισέλ να βρίσκεται απολογούμενος για το ότι δεν αντέδρασε στην προσβολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενη στο γεγονός ότι αντί να καθίσει σε πολύθρόνα δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, όπως και ο Σαρλ Μισέλ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το ότι οι θεσμικοί ρόλοι τους είναι ισότιμοι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενέργεια αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι είναι γυναίκα.

«Είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έτσι έπρεπε να μου συμπεριφερθούν όταν επισκέφθηκα την Τουρκία πριν από δύο βδομάδες -ως πρόεδρο της Επιτροπής. Αλλά δεν έγινε έτσι.

»Δεν μπορώ να το αιτιολογήσω με κανένα τρόπο … ούτε στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Άρα, πρέπει να συμπεράνω ότι συνέβη επειδή είμαι γυναίκα.

»Θα είχε συμβεί το ίδιο αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα; Στις φωτογραφίες από παλαιότερες συναντήσεις, δεν είδα να λείπουν καθίσματα. Αλλά επίσης δεν υπήρχαν και γυναίκες.

»Αισθάνθηκα προσβεβλημένη και μόνη, ως γυναίκα και ως Ευρωπαία».

Αυτά είπε και ύστερα έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter:

«Η επίσκεψή μου στην Τουρκία έδειξε πόσο μεγάλος είναι ο δρόμος για να καταφέρουμε να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες ως ίσες. Πάντα. Παντού.

»Η ιστορία μου έγραψε πρωτοσέλιδα. Αλλά υπάρχουν τόσο πολλές ιστορίες γυναικών, οι περισσότερες πολύ πιο σοβαρές, που περνούν απαρατήρητες

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τις ακούσουμε και αυτές!»

efsyn.gr