Ώρα για αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ώρα για αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup / 6 View / 09/04/2020

Να λάβουν σημαντικές και γενναίες αποφάσεις, σώζοντας την τιμή της Ε.Ε., καλούνται σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα πρέπει να ξεπεράσουν το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη.

Στη σημερινή νέα απόπειρα για επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει μια συντονισμένη και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις τεράστιες οικονομικές προκλήσεις και συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού μένει να φανεί αν θα περάσει η «σκληρή» γραμμή της Γερμανίας και της Ολλανδίας κατά του ευρω-ομολόγου ή θα επέλθει συμβιβασμός.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι αναμένει πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομιών να σημειώσουν πρόοδο προς μια συμφωνία σε ένα οικονομικό πακέτο ύψους 500 δισεκ. ευρώ για την κρίση του κορονοϊού.

«Είναι σημαντικό να λάβουμε αυτή την απόφαση σήμερα για τα 500 δισεκ. ευρώ που είναι υπό συζήτηση –είναι ένα απίστευτα μεγάλο ποσό που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε πολύ κόσμο, ειδικά στις πλέον πληγείσες χώρες, την Ισπανία και την Ιταλία», δήλωσε ο Αλτμάιερ στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Έχω εμπιστοσύνη ότι (ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών) Όλαφ Σολτς, μαζί με τον συνάδελφό του, τον (Γάλλο υπουργό Οικονομικών) Μπρουνό Λεμέρ, μπορούν να το προωθήσουν αυτό σήμερα και όλοι εργαζόμαστε σε αυτό από κοινού», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, μερικές ώρες πριν από τη σημερινή κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup, τόνισε εκ νέου ότι είναι απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων.

«Στη Γερμανία μπορεί να έχετε όσα δημοσιονομικά περιθώρια θέλετε, αλλά δεν μπορείτε να πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε μια τόσο φοβερή κοινωνική, υγειονομική και οικονομική κρίση μόνο με τα δημοσιονομικά σας περιθώρια», υπογράμμισε ο Κόντε στη Bild.

Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία θέλοντας σπάσουν το μπλόκο της Γερμανίας και των χωρών δορυφόρων της έχουν ρίξει στο τραπέζι την πρόταση για ίδρυση ενός Ταμείου για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

Η Ρώμη παραμένει κάθετα αντίθετη με την πρόταση για δανεισμό των χωρών από τον ESM, πόσο μάλλον εάν συνοδεύεται από δημοσιονομικούς όρους που θα περιλαμβάνουν και εποπτεία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε στο μεταξύ τους υπουργούς Οικονομικών ότι η Ευρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία Covid-19, δήλωσαν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το μήνυμα ότι το Eurogroup πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι «τώρα είναι η ώρα που χρειαζόμαστε εργαλεία για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουμε το νέο σχέδιο ανοικοδόμησης», έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης του οποίου θα μοιραστούμε το κόστος για να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας» πρότεινε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και αναγνώρισε: «Αυτό θα χρειαστεί πολλά χρήματα, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι περιορισμένος και δεν θα είναι επαρκής. Πρέπει να βρούμε νέους, έκτακτους και αμοιβαίους τρόπους για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του».

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές και εντός της Γερμανίας υπέρ του λεγόμενου κορονο-ομολόγου, ενώ «μαύρες» είναι οι προβλέψεις για τις οικονομίες Γερμανίας, Γαλλίας και Ευρωζώνης στο σύνολο.

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18.00 ώρα Ελλάδας.