Ψηφίστηκε η απαγόρευση ιδρυμάτων υπέρ του φασισμού

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψηφίστηκε η απαγόρευση ιδρυμάτων υπέρ του φασισμού / 15 View / 23/11/2018

Η Ισπανική Γερουσία καταδίκασε «απερίφραστα» χθες την περίοδο της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο και ζήτησε να κηρυχθούν παράνομα τα ιδρύματα που αποθεώνουν τον φασισμό, κάνοντας άμεση αναφορά στο Ίδρυμα Φρανθίσκο Φράνκο.

Η πρόταση υπερψηφίσθηκε από τα 97 μέλη του PSOE και των Podemos, των καταλανικών κομμάτων ERC, PdeCat και του βασκικού PNV, ενώ απείχαν οι 136 Γερουσιαστές του Λαϊκού Κόμματος (PP), των Ciudadanos, του UPN (Ναβάρα) και του Foro Asturias.

Το Λαϊκό Κόμμα αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ, επειδή το Σοσιαλιστικό κυβερνών κόμμα αρνήθηκε να εξισώσει τον κομμουνισμό με τον φασισμό, όπως ουσιαστικά ζήτησε το PP, προτείνοντας να απαγορευθούν και τα ιδρύματα που υποστηρίζουν «και άλλες ιδεολογίες, όπως τον κομμουνισμό».

Οι Ciudadanos απείχαν από την ψηφοφορία καθώς υποστήριζαν μία τροποποιητική διάταξη που θα συνέθετε τις άλλες προτάσεις και θα συμβίβαζε τις δύο πλευρές.

«Στην Ισπανία υπάρχει ακόμη ένα Ίδρυμα Φρανθίσκο Φράνκο που διαδίδει τις αξίες μίας δικτατορίας που φέρει στους ώμους της το βάρος από έναν μεγάλο αριθμό από εξαφανισμένους και άλλα επονείδιστα εγκλήματα. Αυτό είναι κάτι ανήκουστο για άλλες χώρες της Ευρώπης. Ευελπιστούμε ότι ο Νόμος για την Ιστορική Μνήμη θα τερματίσει αυτήν την κατάσταση εξαίρεσης» τόνισε από του βήματος ο εισηγητής της πρότασης Καταλανός Σοσιαλιστής Γερουσιαστής Φραντσέσκ Άντιτς.

Από την πλευρά του, το ΡΡ κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές για σχέδιο «διχασμού» της κοινωνίας και όπως τόνισε ο εισηγητής τους Ρεμίχιο Ντελγάδο Κάθερες «εσείς ζητάτε να απαγορευθούν ιδρύματα που αποθεώνουν τον φασισμό, αλλά επιτρέπετε παραδόξως να μην συμπεριληφθεί και ο κομμουνισμός, που αποτελεί μία επιβλαβή ιδεολογία». Ο ίδιος κατηγόρησε το PSOE για τις συμφωνίες του με τον (Καταλανό αυτονομιστή πρόεδρο) «Κίμ Τόρα και τους Podemos», που «στάζουν μίσος από τους πόρους του δέρματός τους».

Το ΡΡ υπενθύμισε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πως οι ίδιοι καταδικάζουν τον φρανκισμό: «το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», τόνισε ο εκπρόσωπός τους, αναφερόμενος στην καταδίκη της δικτατορίας από τη Βουλή το 2002, τη μοναδική στην οποία είχε ψηφίσει υπέρ και το ΡΡ.

Σε αυτό το σημείο ο Σοσιαλιστής Γερουσιαστής Αντόνιο Χουλιάν Ροδρίγεθ κατηγόρησε το ΡΡ πως «κρύβει τις βιολογικές ρίζες του σε ένα νέο ένδυμα, στις νικηφόρες σημαίες και το ‘πρόσωπο στραμμένο στον ήλιο’», αναφερόμενος στον ύμνο του Φρανκισμού. Από την πλευρά του, το βασκικό PNV κατηγόρησε το PSOE για ατολμία να τροποποιήσει πλήρως τον Νόμο για την Ιστορική Μνήμη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ