Ψήφισμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βόρεια Μακεδονία – Δραπέτες και αποχές

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψήφισμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βόρεια Μακεδονία – Δραπέτες και αποχές / 11 View / 25/10/2019

Με συντριπτική πλειοψηφία, 578 υπέρ, 136 κατά και 30 αποχές, εγκρίθηκε χθες ψήφισμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο χαρακτηρίζουν την άρνηση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. να δοθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία «στρατηγικό λάθος», το οποίο «πλήττει την αξιοπιστία της Ε.Ε. και στέλνει αρνητικό μήνυμα σε άλλες πιθανές υποψήφιες χώρες».

Στο ψήφισμα επαινείται η Συμφωνία των Πρεσπών και ζητείται να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες. Υπέρ ψήφισαν Πράσινοι, ΕΛΚ, Φιλελεύθεροι και η Αριστερά. Εναντίον οι βουλευτές τού Μακρόν και οι ακροδεξιοί. Από τους Ελληνες ευρωβουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά οι ακροδεξιοί, ενώ απείχαν η Μαρία Σπυράκη και ο Γιώργος Κύρτσος από τη Ν.Δ. Οι υπόλοιποι της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έλαμψαν διά της συνειδητής απουσίας τους. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολίασε ότι η Ν.Δ. «προτίμησε να δραπετεύσει από την πραγματικότητα».

Σε ανάρτησή της στο Τουίτερ η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η οποία απείχε από την ψηφοφορία, μαζί με τον Γιώργο Κύρτσο, για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο ζητείται η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, σημειώνει: «Οι προϋποθέσεις για ενταξιακή πορεία προς την Ε.Ε.: Σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας για τα Τίρανα, απαρέγκλιτη εφαρμογή της σύνθετης ονομασίας “έναντι όλων” (erga omnes) για τα Σκόπια».

Είχαμε την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Εκτός κι αν απείχε και δεν το καταλάβαμε.