Χειροκροτούν τον Μητσοτάκη οι ακροδεξιοί της Ευρώπης…

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χειροκροτούν τον Μητσοτάκη οι ακροδεξιοί της Ευρώπης… / 13 View / 05/03/2020

Το χειροκρότημα των χωρών της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κατασταλτική πολιτική που εφαρμόζει στα σύνορα. Οι…
πρωθυπουργοί των χωρών αυτών επαίνεσαν τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα δυτικά σύνορά της.

Πρόκειται για τις ίδιες χώρες που στην προσφυγική κρίση που ξέσπασε το 2015 αρνήθηκαν την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού σσυστήματος ποσόστωσης για την ανακατανομή προσφύγων που έφτασαν μαζικά στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Ξενοφοβικές δηλώσεις

Βίκτορ Όρμπαν. 

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό δράση, έχει σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και εκτιμούμε τις προσπάθειές της για την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις στους δημοσιογράφους. «Η κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ είναι πραγματικά σοβαρή και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για να αποτρέψουμε την επιστροφή στην κατάσταση του 2015», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι τέσσερις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (V4), μέλη της ΕΕ, είναι «έτοιμες να στείλουν βοήθεια» στην Ελλάδα.

Ο Ούγγρος συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν τόνισε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα. «Θα δώσουμε όλη τη βοήθεια που μπορούμε για την Ελλάδα για να το σταματήσει…», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. «Πρέπει να κάνουμε κάτι (για αυτούς)».

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ήδη 130.000 μετανάστες στα Βαλκάνια από πρωτύτερες ροές μεταναστών.

«Δεν θα είναι αρκετό να υπερασπιστούμε τα ελληνοτουρκικά σύνορα», τόνισε.

«Αυτό το πλήθος πρέπει να το σταματήσουμε όσο το δυνατόν νοτιότερα, και αν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε βέβαια, όπως και το 2015, ως έσχατη λύση, οι Ούγγροι θα είναι εκεί για να τους σταματήσουν στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας», πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος Σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει «αστυνομία και εξοπλισμό» στην Ουγγαρία, αν χρειαστεί.

Και η Αυστρία αντιμεταναστευτικά

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, απέρριψε την έκκληση που είχε απευθύνει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, για την υποδοχή προσφύγων ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, εμφανίζεται διατεθειμένος να υπερασπιστεί τα σύνορά της χώρας του «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» καθώς η Τουρκία άνοιξε τις πύλες σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες «με σκοπό να πλημμυρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Αυστρία σε μια προσπάθεια αποτροπής στέλνει αστυνομικούς στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας ενώ η Ουγγαρία οδηγεί μονάδες της προς τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Γερμανία: «Όχι στις πρόσθετες ποσοστώσεις»

Στη Γερμανία, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών κομμάτων (CDU / CSU), Ραλφ Μπρίνκχαους κατηγόρησε τους Πράσινους ότι θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή λύση της προσφυγικής κρίσης. «Δεν μπορούμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση εάν η Γερμανία συνεχίσει να δρα μονομερώς», ανέφερε ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός σε συνέντευξή του στην Reuters-TV. «Γι ‘αυτό δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αποφασιστούν πρόσθετες ποσοστώσεις. Υπάρχει ήδη επαρκής αριθμός μηχανισμών για την υποδοχή προσφύγων που χρειάζονται προστασία».

Ο Μπρίνκχαους τόνισε επίσης ότι «η σκληρή στάση των συνοριοφυλάκων δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν. Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει απλά να πούμε: πρέπει να το κάνουμε τώρα επειδή είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τη συνοχή στην Ευρώπη αλλά και στη δική μας χώρα».

Ολομέτωπη επίθεση της Γαλλίας στην Τουρκία

Ζαν-Ιβ Λεντριάν

Με το θερμόμετρο στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα εξαιτίας της εκβιαστικής στάσης που τηρεί η Τουρκία, εργαλειοποιώντας τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, στράφηκε κατά της Άγκυρας λέγοντας πως η Ευρώπη «δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό» δίνοντας μια πρόγευση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Παρασκευής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στράφηκε κατά της Τουρκίας λέγοντας πως η Ευρώπη «δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό» που ασκεί η Άγκυρα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υποκύψει σ’ αυτόν τον εκβιασμό (…) Τα σύνορα της Ελλάδας και του Χώρου Σένγκεν είναι κλειστά και θα φροντίσουμε να παραμείνουν κλειστά, για να είμαστε ξεκάθαροι!», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας στη Γερουσία.

Η αμήχανη στάση τη ηγεσίας της ΕΕ

Μπροστά σε μια κατάσταση που μυρίζει μπαρούτι η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ‘Ιλβα Γιόχανσον, τόνισε πως η «προστασία των συνόρων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γίνεται «με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια «έκτακτη» κατάσταση.

Η ‘Ιλβα Γιόχανσον και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ερωτήθηκαν για τις επικρίσεις μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που αφορούν τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η Αθήνα στα σύνορα απέναντι στις ροές χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

«Ασφαλώς οφείλουμε να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και ασφαλώς αυτό πρέπει να γίνεται με ανάλογο τρόπο και με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων», δήλωσε η αρμόδια επίτροπος για τη μετανάστευση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση της Γιόχανσον στο ερώτημα αν «θα πάρει κάποια πρωτοβουλία η Ευρώπη για να μεταφερθούν κάποιοι από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ». Η Επίτροπος «κρέμασε» την Ελληνική κυβέρνηση σημειώνοντας πως «ναι» αλλά προσθέτοντας πως «δεν μας το έχει ζητήσει η Ελλάδα» και «όταν το ζητήσει θα δούμε…»

Για «υποκρισία» και «ανευθυνότητα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτησς, με αφορμή τις δηλώσεις της Επιτρόπου.