Χάσμα Βορρά-Νότου και για την ενέργεια

by/ 0 Comments / 0 View / 22/10/2021

Μαρία Ψαρά

 

Σκληρή συζήτηση με ένταση και αντεγκλήσεις πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ηγετών χθες στις Βρυξέλλες. Στη σύνοδο Κορυφής, που ξεκίνησε στις 4 ώρα Ελλάδας, η κουβέντα για το ενεργειακό και την αύξηση των τιμών κράτησε τουλάχιστον πέντε ώρες, με τις χώρες να διαφωνούν για τον τρόπο που πρέπει να γίνει η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης.

Οι διαιρέσεις Βορρά-Νότου αναδείχθηκαν ξανά. Παρόλο που όλοι συμφωνούν στα συμπτώματα, με τις υψηλές τιμές να προκαλούν κοινωνική αναταραχή και να απειλούν να εμποδίσουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, για ακόμη μία φορά οι 27 χώρες είναι χωρισμένες σε διαφορετικά «στρατόπεδα» σχετικά με τη λύση του προβλήματος.

Η κόντρα εξελίχθηκε ανάμεσα στα κράτη-μέλη που έχουν υπερεπενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν επιθυμούν επιπλέον επενδύσεις σε φυσικό αέριο ή κοινή αγορά εκ μέρους της Ευρώπης. Και υπάρχουν και άλλα κράτη-μέλη που δεν έχουν αρκετές ανανεώσιμες πηγές και το φυσικό αέριο τους είναι απαραίτητο. Στη δεύτερη κατηγορία είναι και η Ελλάδα.

«Υπάρχει το πολιτικό ρίσκο που θέλουμε να αποφύγουμε», δήλωσε ένας διπλωμάτης, «να μην τεθεί το δίλημμα καθαρή ενέργεια ή φθηνή ενέργεια». Κάτι τέτοιο, εξηγεί, θα ήταν κακό για τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Ε.Ε. και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη ομάδα χωρών, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να συμπαρατάσσεται με τον Ισπανό και τον Ιταλό ομόλογό του, ζητώντας κοινή αγορά φυσικού αερίου ώστε να απεξαρτηθεί η τιμή από την προμήθειά του. Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα -άλλωστε η Ευρ. Επιτροπή θα το εξετάσει όπως είπε ώς τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα αποφασιστεί τελικά. Το… μπαλάκι θα φτάσει στα χέρια των υπουργών Ενέργειας που θα συναντηθούν εκτάκτως στο Λουξεμβούργο στις 26 Οκτωβρίου.

«Το ερώτημα είναι τι οδηγεί σε τόσο υψηλές τιμές ενέργειας. Η Επιτροπή το έχει προβάλει πολύ καλά κι αυτό θα αποτελέσει επίσης τη βάση για τις συζητήσεις μας. Νομίζω ότι πρέπει να αντιδράσουμε λογικά. Τουλάχιστον αυτό θα κάνουμε στη Γερμανία, για να αποκλειστεί εντελώς η αγορά», δήλωσε εισερχόμενη στην τελευταία, 107η Σύνοδο Κορυφής της καριέρας της η Καγκελάριος Μέρκελ.

«Σήμερα έχουμε ένα μεγάλο γεωπολιτικό ζήτημα, που είναι οι τιμές στην ενέργεια, οι οποίες έχουν σοβαρές κοινωνικές συνέπειες. Οι τιμές στην ενέργεια είναι οι συνέπειες ενός μεγάλου γεωπολιτικού παιχνιδιού με ισχυρή εξωτερική διάσταση», είπε από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, υπονοώντας τον ρόλο της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε για τη γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αναμένεται να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σχετική συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οπως είπε, τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο, η Αίγυπτος, με την οποία η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, μπορεί να γίνει η γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη, καθώς μπορεί να εξάγει ηλεκτρική πράσινη ενέργεια σε χαμηλές τιμές και να τη μεταφέρει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ακόμη τη σημασία όχι μόνο των προμηθειών, αλλά και των δυνατοτήτων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

efsyn.gr