Χάος στην Ε.Ε. για το εμβόλιο της AstraZeneca

by/ 0 Comments / 1 View / 16/03/2021

Σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις καταγραφές περιστατικών θρομβώσεων.

Τόσο η εταιρεία όσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνδέουν τα περιστατικά αυτά με συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου, όμως οι αναστολές πέφτουν… βροχή.

Σήμερα, άλλες δύο χώρες, η Λετονία και η Σουηδία, ανακοίνωσαν ότι σταματούν προσωρινά τους εμβολιασμούς, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του ΕΜΑ για ενδεχόμενες παρενέργειες.

Είχαν προηγηθεί, χθες, τα μεγάλα κράτη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, η Γαλλια, η Ιταλία και η Ισπανία με τον αριθμό των ευρωπαϊκών κρατών που έχει προχωρήσει σε αναστολή να έχουν φτάσει τα 19. Αναλυτικά αναστολή εμβολιασμών έχουν αποφασίσει οι: Σουηδία, Λετονία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Κύπρος, Δανία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λιθουανία, Ισλανδία, Σλοβενία. Εκτός Ευρώπης μόνο τη Ταϊλάνδη έχει λάβει σχετική απόφαση.

Στην «πρέσα» τουρισμός και άνοιγμα της οικονομίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι υπουργοί Υγείας της Ένωσης θα έχουν σήμερα τηλεδιάσκεψη, ενώ την Πέμπτη αναμένεται με αγωνία η σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, οι αποφάσεις του οποίου θα κρίνουν και τη μετέπειτα εξέλιξη της υπόθεσης.

Υπογραμμίζεται, όμως, ότι οι αναστολές έχουν ήδη φέρει καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πολίτες που αναβάλουν τα ραντεβού τους. Αυτό θα έχει και περαιτέρω επιπτώσεις στην πορεία ανοίγματος της ευρωπαϊκής οικονομίας και του τουρισμού, τη στιγμή που η Κομισιόν ετοιμάζεται (αύριο) να δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το συντονισμένο άνοιγμα της οικονομίας.

Γαλλικές αιχμές για κυρώσεις στην AstraZeneca

Το μέγεθος του προβλήματος και της ενόχλησης που επικρατεί στους «27» φαίνεται και από τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος δεν απέκλεισε νομικές διαδικασίες από την Ευρώπη κατά της AstraZeneca.
«Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας με όλα τα μέσα, με τα νομικά να είναι η τελευταία λύση, γιατί οι δεσμεύσεις πρέπει να είναι σεβαστές». Ο Γάλλος υπουργός αναφερόταν στην προαναγγελθείσα μειωμένη παράδοση εμβολίων από την βρετανοσουηδική εταιρεία, όμως οι δηλώσεις του είναι ενδεικτικές της κατάστασης.

Από την πλευρά της  η Γαλλίδα υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε έστειλε μήνυμα λέγοντας ότι τα ηγετικά στελέχη της εταιρείες δεν θα πρέπει να αισθάνονται και πολύ άνετα αυτή την περίοδο.

Γερμανικές πιέσεις στον Ντράγκι;

Την ίδια στιγμή, η La Repubblica, παρουσιάζει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας βρέθηκε, χθες, υπό ασφυκτική πίεση από την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου και η Ιταλία να αναστείλει τους εμβολιασμούς, ζητώντας διερεύνηση της κατάστασης από τον ΕΜΑ.

Efsyn.gr