«Φιμώνεται η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα»

by/ 0 Comments / 1 View / 10/03/2022

Αντα Ψαρρά

Στο Στρασβούργο κλήθηκε από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς να καταθέσει τη δική της αλήθεια η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Η εισαγγελέας έχει προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η πρωτοβουλία της πρόσκλησης ανήκει στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος είναι μέλος του προεδρείου της Επιτροπής. Αλγεινή εντύπωση από την απρέπεια της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, που δεν ντράπηκε να ρωτήσει την Ελληνίδα εισαγγελική λειτουργό με ποια χρήματα πήγε στο Στρασβούργο!

Η Ελένη Τουλουπάκη εξήγησε στην Επιτροπή το πώς η ίδια ως επικεφαλής διερεύνησε με τους επίκουρους εισαγγελείς τα αδικήματα που διαπράχθηκαν από Ελληνες αξιωματούχους στο διεθνές σκάνδαλο δωροδοκίας της Νοvartis, όταν η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς καθόριζε έμμεσα τις τιμές των φαρμάκων και σε άλλες χώρες.

«Οταν η έρευνά μας άγγιξε πολιτικά πρόσωπα, άρχισε ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με τη σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την απροκάλυπτη στήριξη των ΜΜΕ, οι οποίοι προεξοφλούσαν ότι θα κληθούμε εμείς να δώσουμε εξηγήσεις για την έρευνά μας αυτή. Σήμερα για αυτή την έρευνα εγώ και οι άλλοι δύο εισαγγελείς διαφθοράς-συνεργάτες μου, που χειριστήκαμε την υπόθεση, αντιμετωπίζουμε βαρύτατες κατηγορίες, όπως κατάχρηση εξουσίας και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μετά από παράνομη ποινική δίωξη που μας ασκήθηκε, όχι από την δικαστική εξουσία, αλλά από την εκτελεστική εξουσία και δη από την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή.

Πρόκειται για ακραία περίπτωση κατάλυσης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Η προσφυγή στην Ε.Ε είναι μονόδρομος για τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, αφού με αφορμή το διεθνές σκάνδαλο διαφθοράς Novartis όλες οι αρχές του έχουν στην κυριολεξία ποδοπατηθεί» ήταν τα λόγια της εισαγγελέως, η οποία στη συνέχεια και επιγραμματικά εξέθεσε στην Επιτροπή τα δέκα βασικά «στάδια» της εφιαλτικής -όπως τη χαρακτήρισε- προσπάθειας εξόντωσης δικαστικών λειτουργών που επιτελούσαν το έργο τους.

Με μια σύντομη αναφορά στο βιογραφικό της, στη δικαστική της πορεία και εξέλιξη και στην ενασχόλησή της με υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος (λίστες Λαγκάρντ – Φαλτσιανί, Μπόργιανς, Paradice και Panama Papers κ.ά.) παρέθεσε ένα προς ένα τα στάδια εξόντωσης έως τη στιγμή – χωρίς η Δικαιοσύνη να έχει συναινέσει στην αφαίρεση της δικογραφίας από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κι ενώ όλες οι εναντίον τους μηνύσεις και αναφορές είχαν αρχικά τεθεί στο αρχείο- που η κυβέρνηση νομοθέτησε την κατάργησή της!

«Μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα η απονομή δικαίου και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, αντιλαμβανόμενη πλήρως ότι η χώρα μου βρισκόταν επί μακρόν σε δεινή οικονομική κατάσταση, κυρίως λόγω των εκτεταμένων φαινομένων φοροδιαφυγής και διαφθοράς». Αναφέρθηκε στα δύο εκ διαμέτρου αντίθετα βουλεύματα των αρεοπαγιτών Σοφουλάκη και Ζαχαρή (σ.σ. με βάση το πόρισμα Ζαχαρή ασκήθηκε η δίωξη εναντίον της) και στην περιορισμένη προθεσμία που της δόθηκε την ώρα που η δικογραφία φτάνει τις 300.000 σελίδες.

«Πέρα από αυτό το συντονισμένο σχέδιο ηθικής, ψυχικής και οικονομικής εξόντωσής μας, παράλληλα, σημαίνοντα κυβερνητικά πρόσωπα έχουν περιφρονήσει και απαξιώσει τόσο προκλητικά το κράτος δικαίου, ώστε έχουν φτάσει σε σημείο ΔΗΜΟΣΙΩΣ να προδικάζουν την ενοχή και την καταδίκη μας, πριν καν επιληφθούν και αποφασίσουν δικαστικά όργανα, παραβιάζοντας το ευρωπαϊκώς και διεθνώς κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας και μετατρέποντάς το σε προδικασθείσα βεβαιότητα ενοχής.

Επιγραμματικά αναφέρομαι σε δημόσιες δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων και μελών της προανακριτικής επιτροπής εις βάρος μας, οι οποίες διατυπώνονταν ακόμη και όταν η προκαταρκτική έρευνα εναντίον μας ήταν σε εξέλιξη».

Στη συνέχεια παρέθεσε τις απειλές και τους χαρακτηρισμούς -όπως διατυπώθηκαν εναντίον της και εναντίον των υπολοίπων- από τον πρωθυπουργό, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αδ. Γεωργιάδη και κατέληξε: «Στέκομαι σήμερα ενώπιόν σας παραθέτοντας μια κατάσταση που, πέραν των εφιαλτικών διαστάσεων που έχει λάβει για εμένα προσωπικά, τους συνεργάτες μου εισαγγελείς και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα, είναι μια αληθινή απειλή για τους θεσμούς και το κράτος δικαίου στη χώρα μου και στην Ε.Ε.

Ηδη η βλάβη που έχουν υποστεί οι θεσμοί μοιάζει ανεπανόρθωτη, αν σκεφτεί κανείς ότι μοιάζει σχεδόν απίθανο να αποτολμήσει άλλος δικαστικός λειτουργός, όχι να ερευνήσει σε βάθος, αλλά έστω και να αγγίξει στοιχειωδώς υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος όταν το δικό μας παράδειγμα θα λειτουργεί ως διαρκής απειλή και για το δικό του μέλλον. Ολα τα παραπάνω συντονισμένα κατατείνουν στη φίμωση της Δικαιοσύνης, του πιο πολύτιμου καταφύγιου όλων των πολιτών της Ενωσης και στο μόνο μέσο διαφύλαξης των οικονομικών συμφερόντων της».

■ Ο Στ. Κούλογλου τόνισε πως «η Novartis παραδέχτηκε στις ΗΠΑ το σκάνδαλο που έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Πληρώνει μεγάλο πρόστιμο στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα. Κι αυτό δεν το λέει μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Γιώργος Κύρτσος, που εκδιώχθηκε από τη Ν.Δ. επειδή δήλωσε ότι πρόκειται πράγματι για ένα διεθνές σκάνδαλο. Οι πρακτικές διαφθοράς της φαρμακευτικής επηρέασαν τις τιμές φαρμάκων πανευρωπαϊκά».

■ Ο Γ. Κύρτσος είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα το απόγευμα θα με “δικάσουν” στο ΕΛΚ, αντί να συζητάμε για την Ουκρανία. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ασκούσα κριτική και στην προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί αντί να κυνηγάνε τη Novartis κυνηγούσαν δέκα πολιτικά πρόσωπα. Ασκώ κριτική και στην κυβέρνηση της Ν.Δ. γιατί αντί να κυνηγάνε την εταιρεία κυνηγάνε την Τουλουπάκη. Είναι μεγάλη ντροπή του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα που κανείς δεν κυνηγάει τη Novartis. Αν είναι να με πετάξουν έξω και από το ΕΛΚ για αυτό, ας γίνει. Μόνο στην Ουγγαρία και στην Πολωνία βλέπουμε τέτοιες διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών».


Πέρα από αυτό το συντονισμένο σχέδιο ηθικής, ψυχικής και οικονομικής εξόντωσής μας, παράλληλα, σημαίνοντα κυβερνητικά πρόσωπα έχουν περιφρονήσει και απαξιώσει τόσο προκλητικά το κράτος δικαίου, ώστε έχουν φτάσει σε σημείο ΔΗΜΟΣΙΩΣ να προδικάζουν την ενοχή και την καταδίκη μας, πριν καν επιληφθούν και αποφασίσουν δικαστικά όργανα, παραβιάζοντας το ευρωπαϊκώς και διεθνώς κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας και μετατρέποντάς το σε προδικασθείσα βεβαιότητα ενοχής.

efsyn.gr