Υποψήφιος με το κίνημα Μακρόν ο Βαλς – Μοσκοβισί: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να «αναστηθεί»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υποψήφιος με το κίνημα Μακρόν ο Βαλς – Μοσκοβισί: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να «αναστηθεί» / 24 View / 10/05/2017

«Θα είμαι υποψήφιος της προεδρικής πλειοψηφίας», ανακοίνωσε ο Μανουέλ Βαλς στο δίκτυο RTL σήμερα το πρωί, δηλώνοντας ότι επιθυμεί την «καταγραφή» του στο κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν.

«Οπως καλώ άλλωστε όλους τους απερχόμενους βουλευτές, τους προοδευτικούς, εκείνους που προέτρεψαν σε ψήφο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν πριν από τον πρώτο γύρο, όλους εκείνους που επιθυμούσαν τη νίκη του, εγώ θα είμαι υποψήφιος της προεδρικής πλειοψηφίας και επιθυμώ να καταγραφώ στο κίνημα αυτό που είναι δικό του, στο “Republique en Marche”», είπε.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι νεκρό. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Σήμερα η ουσία είναι να δώσουμε στον Εμανουέλ Μακρόν μια πλειοψηφία, χωρίς αποδοκιμασία, εάν καταλαβαίνετε τι θέλω να πω», εξηγώντας ότι η «διαίρεση» υπήρξε «μοιραία για την πενταετία» του Φρανσουά Ολάντ.

Ο Μανουέλ Βαλς αναφερόταν στην ομάδα των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (les frondeurs) που αντιτάχθηκαν στην οικονομική πολιτική όλων των κυβερνήσεων του Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν διατηρώ ποτέ τη στενοχώρια, ακόμη λιγότερο πικρία. Θέλω την επιτυχία του Εμανουέλ Μακρόν, της κυβέρνησής του, της πλειοψηφίας του», εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός που απηύθυνε έκκληση προς τους συντρόφους του σοσιαλιστές: «Ολοι όσοι συμφωνούν με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν οφείλουν να δεσμευθούν πλήρως».

«Δεν έχω προσωπική φιλοδοξία», ξεκαθάρισε ο Μανουέλ Βαλς.

<strong>Μοσκοβισί: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να «αναστηθεί»</strong>

Σε «ανάσταση» του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), καλεί ο γάλλος επίτροπος της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβίσι, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

«Δεν ξέρω αν το PS είναι νεκρό ή όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλει να αναστηθεί», δήλωσε ο πρώην υπουργός του Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, όταν ερωτήθηκε για το μέλλον του πολιτικού σχηματισμού του.

«Πρέπει να γίνει μια σημαντική δουλειά επανίδρυσης. Πρέπει να ξανασκεφθούμε τα πάντα, διότι το σοσιαλιστικό λογισμικό, σοσιαλδημοκρατικό του 21ου αιώνα, πρέπει να επανεφευρεθεί τώρα», εξηγεί ο επίτροπος.

Ο Μοσκοβισί αποστασιοποιήθηκε εξάλλου από τη θέση του Μανουέλ Βαλς, πρώην συναδέλφου του στην κυβέρνηση, ο οποίος ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα πως θα είναι «υποψήφιος της προεδρικής πλειοψηφίας» στις βουλευτικές εκλογές και ότι επιθυμεί να εγγραφεί στο κίνημα που ιδρύθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν και μετονομάσθηκε σε La Republique en marche.

«Βρίσκω πως η αντίθεση ανάμεσα στο να είναι κανείς στην προεδρική πλειοψηφία ή να είναι στην αντιπολίτευση είναι εντελώς στείρα και είναι σαν να πηδάς και με τα δύο πόδια μέσα σε μια απλωμένη παγίδα», υποστήριξε καλώντας το κόμμα του να «διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές».

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα οφείλει να βοηθήσει τον πρόεδρο να επιτύχει, χωρίς αμφισημίες, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς δισταγμούς, χωρίς επιφυλάξεις, αλλά οφείλει επίσης να παραμείνει ένα κόμμα της αριστεράς, που υποστηρίζει τις αξίες του, που δεν αρνείται τον εαυτό του και που συνεχίζει να είναι ένα κόμμα με τη δική του ταυτότητα», εξήγησε.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr