Υποσχέσεις στήριξης και πάταξης της αισχροκέρδειας

by/ 0 Comments / 1 View / 10/03/2022

Με γενικόλογες υποσχέσεις για ανακοίνωση προγράμματος στήριξης το επόμενο δεκαήμερο –για τη χρηματοδότηση του οποίου προσβλέπει σε «εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους» χωρίς να δίνει καμία παραπάνω διευκρίνιση– επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αμβλύνει την ασφυκτική πίεση που προκαλεί στην κυβέρνηση το βάθεμα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που πλήττει ευθέως τον οικογενειακό προϋπολογισμό των πολιτών. Ταυτόχρονα –στο ίδιο πλαίσιο– στέλνει επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να ζητήσει «μία στοχευμένη και χρονικά περιορισμένη παρέμβαση στην αγορά» της ενέργειας (και συγκεκριμένα τον καθορισμό πλαφόν, δηλαδή ανώτατου ορίου τιμών, στη χονδρική πώληση φυσικού αερίου και για τον περιορισμό των κερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας), αναγνωρίζοντας έτσι –παρότι θιασώτης της ελεύθερης οικονομίας– την ανάγκη παρέμβασης στην αγορά και στη χρηματιστηριακή της ρύθμιση.

Αλλά προσβλέπει σε κάτι τέτοιο με τις πλάτες της Κομισιόν, ενώ εμφανίζεται περίπου ως μετά Χριστόν προφήτης, αφού ήδη από προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει μεταξύ των προτάσεών της για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία την επιβολή πλαφόν στις τιμές αερίου και την επανεξέταση του μηχανισμού τιμολόγησης του ρεύματος.

Ειδικότερα, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση» και ότι «το επόμενο δεκαήμερο πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση, με τους συναρμόδιους υπουργούς, να ανακοινώσουμε και να δρομολογήσουμε ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους».

Και εν όψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στις Βερσαλίες, αναφέρθηκε στην επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας πως «πρότεινα μία πολιτική παρέμβαση έξι σημείων στη διαμόρφωση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Κι αυτό γιατί, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αληθινό πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του καυσίμου, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κερδοσκοπικά, με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία».

Στην επιστολή αυτή, όπου προτείνει το «Σχέδιο Εξι Σημείων» (βλ. αναλυτικά στις ίδιες σελίδες) ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «τα μέτρα θα πρέπει να εστιάζουν στις τιμές του φυσικού αερίου και όχι στις ποσότητες, θα πρέπει να εφαρμοστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να έχουν σαφώς προσδιορισμένες προϋποθέσεις ενεργοποίησης, αλλά και ρήτρες εξόδου. Με μία τέτοιου είδους παρέμβαση στην αγορά, η Ενωσή μας μπορεί να προστατεύσει τα μέλη της, σταματώντας την “εργαλειοποίηση” του φυσικού αερίου σε βάρος των οικονομιών μας και αποσυνδέοντας την γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση, χωρίς να επηρεάζεται η παραγωγή και η προσφορά του φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα». Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται να κάνει αντίστοιχη παρέμβαση και στην ελληνική αγορά ενέργειας.

efsyn.gr