Υπογράφηκε σύμβαση της Κομισιόν για μονοκλωνικά αντισώματα

by/ 0 Comments / 0 View / 23/09/2021

Πλήρης δικαίωση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε προτρέψει την κυβέρνηση να εντάξει τις θεραπείες μονοκλονικών αντισωμάτων στη φαρέτρα κατά του κορωνοϊού

Μέσω της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly προχωράει η προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς με κορωνοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν τον περασμένο Ιούνιο, η κοινή σύμβαση θα περιλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο με πέντε ελπιδοφόρα θεραπευτικά μέσα κατά του ιού.

Την κοινή σύμβαση υπέγραψαν 18 κράτη – μέλη για την αγορά έως και 220.000 αγωγών θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η φαρμακευτική αγωγή της Eli Lilly για ασθενείς με κορωνοϊό είναι ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων (bamlanivimab και etesevimab) και συνίσταται σε ασθενείς που δεν χρειάζονται οξυγόνο, αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό.

Με την κοινή σύμβαση προμηθειών με την Eli Lilly τα κράτη – μέλη μπορούν να αγοράσουν το συνδυασμένο προϊόν bamlanivimab και etesevimab εάν και όταν χρειαστεί, αφού λάβουν είτε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής  Ένωσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είτε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο ενδιαφερόμενο κράτος – μέλος.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν τονίζει ότι, «ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο πλεονέκτημα έναντι του ιού και των παραλλαγών του, οι θεραπείες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της Covid-19».

Avgi.gr