Το AUKUS στο μενού των «27» στη Σλοβενία

by/ 0 Comments / 2 View / 05/10/2021

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντιούνται σήμερα στο κάστρο του Μπρντο στη Σλοβενία για ένα δείπνο εργασίας πριν τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια την Τετάρτη. Θα είναι μια αναλυτική συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της συμμαχίας ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας, γνωστής ως AUKUS, η οποία ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Άλλωστε είναι η πρώτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών μετά τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να πιέσει για κοινά αμυντικά προγράμματα της Ε.Ε. και για να αναλάβει το μπλοκ περισσότερες ευθύνες. Οι πιο κυνικοί διπλωμάτες θεωρούν ότι το Παρίσι επιδιώκει να αγοράσουν κι άλλες χώρες της Ένωσης περισσότερα από τα γαλλικά οπλικά συστήματα, μετά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας με την Ελλάδα. Οι πιο… γαλλοτραφείς λένε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν μιλούσε από πάντα για «στρατηγική αυτονομία».

Θεωρείται βέβαιο ότι οι ηγέτες θα αναζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για την άμυνα, στην οποία θα συμπροεδρεύσουν η φον ντερ Λάιεν και ο Μακρόν το επόμενο έτος, για την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει πολλές λεπτομέρειες. Χθες, Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η Σύνοδος Κορυφής που είναι αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή άμυνα θα είναι αυτή του Μαρτίου, συνδυασμένη με την «στρατηγική πυξίδα» του Μπορέλ.

Η αποψινή συζήτηση θα είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες των «27» θα συζητήσουν επίσημα για την Κίνα ύστερα από ένα περίπου χρόνο. Περισσότερα από δύο χρόνια αφότου η Ένωση χαρακτήρισε το Πεκίνο «συστημικό αντίπαλο», ορισμένοι αναρωτιούνται αν τώρα είναι η ώρα για μια επανεξέταση.

Ωστόσο, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Για παράδειγμα, οι Βρυξέλλες υπέγραψαν ένα αμφιλεγόμενο επενδυτικό σύμφωνο με το Πεκίνο τον Δεκέμβριο του 2020, εξοργίζοντας την Ουάσινγκτον. Λίγους μήνες μετά, τον Μάρτιο, η Ε.Ε. ενέκρινε κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων που εμπλέκονται στη λειτουργία στρατοπέδων εγκλεισμού Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ, πριν η Κίνα ανταποδώσει με τις δικές της κυρώσεις σε φορείς και ευρωβουλευτές της Ε.Ε.

Αν και η καγκελαρία της πλησιάζει στο τέλος της, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται απόψε στο τραπέζι. Οι ηγέτες αναζητούν ενδείξεις για το αν το Βερολίνο θα αλλάξει στάση απέναντι στην Κίνα.

Η Λιθουανία θα απευθύνει έκκληση για αλληλεγγύη, καθώς ο πρόεδρός της, Γκιτάνας Ναουζέδα, αναμένεται να μιλήσει στο δείπνο για την πρόσφατη αντιμετώπιση της χώρας του από το Πεκίνο, μετά την απόφαση του Βίλνιους να ανοίξει γραφείο εκπροσώπησης στην Ταϊβάν. Ωστόσο, η συμπάθεια γύρω από το τραπέζι της Ε.Ε. μπορεί να είναι περιορισμένη. Όπως το έθεσε ένας αξιωματούχος: «Το ζήτημα της πολιτικής της ΕΕ για τη μία Κίνα δεν έχει αλλάξει και δεν περιμένουμε να αλλάξει αυτό κατά τη διάρκεια του δείπνου».

Όσο για τα Δυτικά Βαλκάνια, τελικά η λέξη «διεύρυνση» θα υπάρχει με διάφορους τρόπους στο ανακοινωθέν που θα προκύψει από τη συνάντηση. Όμως, τίποτα πιο συγκεκριμένο δεν θα προκύψει από αυτήν: με τη Γερμανία σε εσωστρέφεια για σχηματισμό κυβέρνησης και τη Γαλλία σε προεκλογική περίοδο, ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα θα πάνε… περίπατο. Χαρακτηριστική φράση που μας είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης: «δεν είναι Σύνοδος διεύρυνσης, αλλά για τα Δυτικά Βαλκάνια»!

Στην ατζέντα και η αύξηση των τιμών στο ρεύμα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την πρόσφατη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το αποψινό δείπνο τους, πριν από μια εκτενέστερη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αργότερα αυτό το μήνα (21-22 Οκτωβρίου).

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος θα συζητήσουν επίσης την εμβάθυνση της κρίσης κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο την Τετάρτη, «κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας και της Ελλάδας, με την υποστήριξη πολλών αντιπροσωπειών», όπως σημειώνεται στην ημερήσια διάταξη.

Η αποψινή συζήτηση έρχεται καθώς η Επιτροπή ανέβαλε για την επόμενη εβδομάδα μια προγραμματισμένη ανακοίνωση για την ενέργεια που αναμενόταν σήμερα. Η Κομισιόν φαίνεται να θέλει να δει προς τα πού θα φυσήξει ο άνεμος στην αποψινή σύνοδο κορυφής και να δοκιμάσει αν υπάρχει πραγματικά όρεξη από τις εθνικές κυβερνήσεις για κάτι περισσότερο από απλές συστάσεις. Οι κυβερνήσεις προτείνουν ήδη κάποια συγκεκριμένα μέτρα …

ΥΠ.ΟΙΚ.: Προσωρινό πρόβλημα πληθωρισμός και ανατιμήσεις

Στο μεταξύ χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εκτίμησε πως ο πληθωρισμός και η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας αποτελούν προσωρινό πρόβλημα, που θα υποχωρήσει το 2022 εκτιμούν. Ωστόσο, υποστήριξαν χρειάζονται άμεσα, αλλά προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για να προστατευθούν τα νοικοκυριά.

Στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, ακούστηκαν πολλές προτάσεις από κράτη-μέλη, οι οποίες «θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της εργαλειοθήκης της Κομισιόν που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα». Όπως αποκάλυψε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, ακόμα και η κοινή αγορά ενέργειας από μεριάς Ε.Ε. είναι στο τραπέζι, για την εξασφάλιση του μεσοπρόθεσμου αποθέματος φυσικού αερίου για τις χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η πρόταση αυτή, που κυριάρχησε στη συζήτηση, προήλθε από την Ισπανία και τη Γαλλία, που ζήτησαν μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση με τη δημιουργία ενός στρατηγικού ευρωπαϊκού αποθέματος φυσικού αερίου, «το οποίο θα βοηθούσε το μπλοκ των 27 χωρών με 450 εκατομμύρια καταναλωτές να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές από ό,τι αν οι ίδιες αγορές γίνονταν μεμονωμένα», όπως είπε η Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.

«Μάθαμε μέσω της διαπραγμάτευσης για την προμήθεια εμβολίων ότι είμαστε ισχυρότεροι όταν μιλάμε με μια φωνή», τόνισε η Νάντια Καλβίνιο.

Παρόμοια προσέγγιση είχε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος πρότεινε καλύτερη ρύθμιση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου και επιπλέον την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου προς όφελος της σύνδεσής της με το μέσο κόστος παραγωγής σε κάθε χώρα της ΕΕ.

«Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας έχει ένα βασικό πλεονέκτημα – διασφαλίζει την παροχή ενέργειας παντού στην Ευρώπη. Έχει όμως και ένα σημαντικό μειονέκτημα – την ευθυγράμμιση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας με τις τιμές του φυσικού αερίου», είπε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, οι υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη παρακολούθησης των τιμών ενέργειας στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των πολιτικών στην Ευρωζώνη. Πάντως, ο Πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόνοχιου, αλλά και ο Επίτροπος Τζεντιλόνι σημείωσαν ότι οι εξελίξεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τις προτάσεις της Κομισιόν για κλιματική ουδετερότητα ως το 2050. «Η πράσινη μετάβαση δεν είναι πρόβλημα, αλλά μέρος  της λύσης», τόνισαν.

Η συζήτηση στο Eurogroup ήταν η πρώτη μιας σειράς αναλύσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες με κορύφωση την παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης-22ας Οκτωβρίου. Στο θέμα θα επανέλθουν οι υπουργοί οικονομικών των 27 κρατών-μελών σήμερα στο ECOFIN.

Και ο Ιταλός συντάσσεται

Καθώς η συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική θερμαίνεται, ο υπουργός Ευρώπης της Ιταλίας δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αγοράζει από κοινού ενέργεια για κοινές αποθήκες φυσικού αερίου και πετρελαίου που θα χρησιμοποιούνται για την προστασία από τις αιχμές των τιμών.

«Ας μιλήσουμε για αποθήκες για την αντιμετώπιση των διακυμάνσεων και για περισσότερη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Γιατί δεν δημιουργούμε μια ευρωπαϊκή αποθήκη ενέργειας;» δήλωσε ο Βιτσέντζο Αμέντολα στο Politico.

Ο Ιταλός πρότεινε επίσης ότι χρειάζονται λύσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων «κοινωνικής συνοχής» που προκαλούνται από τις πολιτικές της ΕΕ, όπως το Green Deal. «Με το Fit For 55, θα έχουμε κάποια προβλήματα όσον αφορά τις τιμές, οπότε ας βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση», δήλωσε ο Υπουργός. «Δεν είναι πλέον μόνο μια εθνική συζήτηση».

Με άλλα λόγια: Ετοιμαστείτε για μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και τη χρήση των κονδυλίων της για την άμβλυνση του πλήγματος του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.

efsyn.gr