Το 2020 οι συζητήσεις για τα πλεονάσματα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το 2020 οι συζητήσεις για τα πλεονάσματα / 11 View / 16/09/2019

Δείγματα γραφής περιμένουν στις Βρυξέλλες απ’ τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας προκειμένου να ανοίξει η όποια συζήτηση για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αλλά και η όποια συζήτηση που δεν πρόκειται να ανοίξει πριν το νέο έτος, έχει συγκεκριμένους όρους και αυτοί είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη και τα χαμηλότερα επιτόκια από τις προβλέψεις στην ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα το άτυπο Eurogroup.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι γνωστές και ότι η καινούργια κυβέρνηση της Ελλάδας επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για τήρηση του στόχου 3,5% για το 2019 και κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2020. Εάν μετά, συνέχισε, υπάρχει διάθεση να ανοίξει η συζήτηση, ο μόνος τρόπος είναι η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη και τα επιτόκια χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Αλλά αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει αργότερα, την επόμενη χρονιά, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη αντίληψη του τι θα γίνει», υπογράμμισε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Όσον αφορά πάντως το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ , που έθεσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο επικεφαλής του ESM ήταν θετικός και δήλωσε πως επικροτεί την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως εξήγησε, αυτό συμφέρει τον ESM καθώς θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ανέφερε ότι η διαδικασίας έγκρισης από το ΔΣ του ESΜ θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας πως φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Ανέφερε, δε, ότι η ανάπτυξη στο πρώτο μισό του έτους είναι μικρότερη από αυτήν που προβλεπόταν όταν η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα και πως η ενδυνάμωσή της συμφέρει και τον ESM αφού αυξάνει την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί επίσημα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου μετά και την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.