Το μεταναστευτικό στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

by/ 0 Comments / 3 View / 08/06/2021

Οι αριθμοί στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου – από την Τουρκία προς την Ελλάδα – μειώθηκαν δραματικά, σε 5.400, δηλαδή στο μισό του περσινού αριθμού. Γιατί; Επειδή προς το παρόν, η ακτοφυλακή της Τουρκίας κάνει τη δουλειά της, είπε η Frontex.

Κατά τη σημερινή τους συνάντηση, οι υπουργοί Εσωτερικών θα μιλήσουν για τους φακέλους μετανάστευσης, προετοιμάζοντας μια συζήτηση που, σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θέλει να γίνει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Η πορτογαλική προεδρία ετοίμασε μια «έκθεση προόδου» για τη σημερινή σύνοδο σχετικά με την κατάσταση του δύσκολου παζλ της μεταναστευτικής μεταρρύθμισης – αλλά δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται.

Σχετικά με το Eurodac, τη βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων της ΕΕ για το άσυλο, η Προεδρία «αποφάσισε να μη συνεχίσει τις συζητήσεις» προς το παρόν, αναφέρει η έκθεση. Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του οργανισμού ασύλου της ΕΕ EASO, «η Προεδρία εξακολουθεί να αναζητά τρόπο να προχωρήσει». Σχετικά με την «αλληλεγγύη» μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την υποδοχή μεταναστών – το πιο αμφιλεγόμενο σημείο – η έκθεση αναφέρει ότι η προεδρία «αξιολογεί τις διαφορετικές θέσεις», όπως και όλα τα άλλα θεσμικά όργανα.

«Η σλοβενική Προεδρία θα δώσει συνέχεια σε αυτό το θέμα», αναφέρει η έκθεση. Και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τις τελευταίες εβδομάδες της πορτογαλικής προεδρίας, «είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε», δήλωσε ο Aleš Hojs, ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας στο POLITICO.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της χώρας, η Σλοβενία -που αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου σε λίγες μέρες – αναφέρει ότι «θα προσπαθήσει να σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

Ο Hojs δεν θέλησε να σχολιάσει άμεσα τη νομοθεσία που επιτρέπει στη Δανία να ανοίγει κέντρα ασύλου εκτός Ευρώπης. Προσωπικά του αρέσει η ιδέα: «Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη, είναι εντάξει. Αλλά επειδή θα είμαι σε θέση να ηγηθώ ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θέλω να το πω αυτό στη σκηνή», δήλωσε.

Efsyn.gr