Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης δίκης για διαφθορά

by/ 0 Comments / 29 View / 04/10/2016

Η «δίκη της χρονιάς» στην Ισπανία άρχισε σήμερα κοντά στη Μαδρίτη, όπου πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για ένα εξεζητημένο σύστημα δωροδοκιών και πλαστών λογαριασμών, το οποίο ενσαρκώνει την καλπάζουσα διαφθορά στη χώρα.

Δύο πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι περιλαμβάνονται μεταξύ των κυριότερων κατηγορουμένων σ’ αυτή τη δίκη, η οποία διεξάγεται επτά χρόνια αφότου έγιναν οι πρώτες συλλήψεις.

«Κλέφτες!», «Chorizos!» φώναζαν διαδηλωτές κατά την άφιξη των κατηγορουμένων στο Εθνικό Δικαστήριο (Audiencia Nacional) που εδρεύει σε προάστιο της Μαδρίτης και είναι αρμόδιο για την εκδίκαση των πολιτικο-οικονομικών υποθέσεων.

Συνολικά 37 πρόσωπα –μεταξύ των οποίων μια ντουζίνα αιρετοί αξιωματούχοι και στελέχη του PP– είναι ύποπτα ότι συμμετείχαν σ’ ένα ευρύ δίκτυο υπεξαίρεσης δημόσιων κεφαλαίων που από το 1999 έως το 2005 ανήλθαν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Λουίς Μπάρθενας ήταν αυτός που είχε γύρω του τους περισσότερους ανθρώπους: πρώην ταμίας του PP από το 1988 έως το 2009, κατηγορείται κυρίως ότι έκρυψε στο εξωτερικό δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο κατηγορούμενος ως αρχηγός του δικτύου, ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, έμοιαζε πιο απομονωμένος. Ο άνθρωπος που επονομαζόταν άλλοτε «ντον Βίτο» –όπως ο μαφιόζος της ταινίας «Ο Νονός»– προειδοποίησε λίγο πριν από τη δίκη ότι θα μιλήσει για «όλα όσα ήξερε».