Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά πακέτο ανάκαμψης 2 τρισ. μετά την πανδημία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά πακέτο ανάκαμψης 2 τρισ. μετά την πανδημία / 6 View / 14/05/2020

Κοινό ψήφισμα για τεράστιο πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ετοιμάζονται να περάσουν τα πέντε μεγάλα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το euractiv, οι ευρωβουλευτές έχουν συμφωνήσει σε μία κοινή διακήρυξη απαιτώντας από την Κομισιόν να παρουσιάσει ένα γιγάντιο πακέτο ανάκαμψης ύψους 2 τρισ. ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και πρόταση για αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Το ψήφισμα στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές , το Renew Europe, τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και τους Πρασίνους.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο που προτείνουν περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων μακράς ωρίμανσης, με τον επταετή προϋπολογισμό ως εγγύηση και με διάρκεια που θα εξυπηρετεί τις «μακροχρόνιες επιπτώσεις της σημερινής κρίσης».

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το πακέτο θα πρέπει να προβλέπει ότι τα χρήματα θα δίδονται μέσω ομολόγων και απευθείας πληρωμών.

Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. πρέπει να αναθεωρηθεί για να αντιμετωπιστούν τα νέα δεδομένα και βλέπει θετικά να παραμείνει η συνεισφορά των κρατών στη ήδη υπάρχοντα επίπεδα, θέση που έχει αρκετούς πολέμιους από τα κράτη-μέλη.

Ως αντάλλαγμα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν την εισαγωγή νέων «ιδίων πόρων» μέσω ενός φόρου επιχειρήσεων, φόρου σε ψηφιακές υπηρεσίες ή διαμοιρασμό των κερδών από το πρόγραμμα εκπομπών της Ε.Ε.

Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν, επίσης, την Κομισιόν να μην παρουσιάσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό όπου «το πρόγραμμα ανάκαμψης χρηματοδοτείται εις βάρος των προγραμμάτων που υπάρχουν ήδη ή άλλα προγράμματα που περιλαμβάνουν οικονομικά τρικ και περίεργοι πολλαπλασιαστές».

Χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε κάποια στοιχεία για την πρότασή της για τον προϋπολογισμό, όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες για το μέγεθός του, συγκεντρώνοντας πυρά από το ευρωκοινοβούλιο.

efsyn.gr