Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά πάγωμα πόρων στην Ουγγαρία για τον αντι-ΛΟΑΤΚΙ νόμο

by/ 0 Comments / 4 View / 08/07/2021

Υπέρ ενός πολύ σκληρού ψηφίσματος κατά της Ουγγαρίας ψήφισε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, οι οποίοι καταδικάζουν τον κατάπτυστο ομοφοβικό νόμο της κυβέρνησης Όρμπαν και ζητούν να παγώσουν οι καταβολές των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης προς την Ουγγαρία. Επίσης, επισημαίνουν ότι ο νόμος που απαγορεύει την «προώθηση ομοφυλοφιλικού περιεχόμενου στα παιδιά» συνιστά «παραβίαση των αξιών, των κανόνων και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 459 ευρωβουλευτές, 147 ψήφισαν κατά και 58 απείχαν.

Το ψήφισμα συνέταξαν πέντε πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου (Σοσιαλιστές, ΕΛΚ, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Αριστερά). Ζητούν από την Κομισιόν να εκκινήσει την ταχεία διαδικασία επί τη παραβάσει της Σύμβασης της Ε.Ε. εις βάρος της Ουγγαρίας και την άμεση εφαρμογή των κυρώσεων που προβλέπει για τις χώρες που δεν τηρούν τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και τους πόρους που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027.

Ήδη από την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απείλησε με αναστολή κονδυλίων τη Βουδαπέστη, αν δεν υπαναχωρήσει ως προς τον νόμο που εισάγει διακρίσεις κατά των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, που τίθεται αύριο σε ισχύ.

«Αν η Ουγγαρία δεν διορθώσει αυτό το σφάλμα, η Κομισιόν θα κάνει χρήση των εξουσιών που της έχουν δοθεί ως τοποτηρητή των συνθηκών», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας «όνειδος» τον νόμο που απαγορεύει την δημοσίευση περιεχομένου για την ομοφυλοφιλία προς τους ανήλικους.

Χθες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, μέσω του εκπροσώπου του είχε απαντήσει ότι οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να ανατρέψουν τον αντι-ΛΟΑΤΚΙ νόμο της κυβέρνησής του «είναι μάταιες».

Efsyn.gr