Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε τις περικοπές στον προϋπολογισμό

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε τις περικοπές στον προϋπολογισμό / 8 View / 23/07/2020

Με ψήφους 465 υπέρ σε σύνολο 682 ευρωβουλευτών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ένα βροντερό «όχι» στις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά το τετραήμερο της πρόσφατης, μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες, όσον αφορά τις περικοπές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε –και η οποία έχει τη στήριξη όλων των πολιτικών ομάδων πλην ακροδεξιάς και συντηρητικών– απορρίφθηκαν οι προτάσεις των «27» για τις περικοπές, ενώ αντίθετα επιδοκιμάστηκε η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντίθετα, «κατά» ψήφισαν 150 βουλευτές, ενώ άλλοι 67 ψήφισαν «παρών».

Πλέον το θέμα θα τεθεί σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, πριν το τέλος Οκτωβρίου.

«Ζοφερή κατάσταση, λίγες οι επιλογές»

Η παραπάνω ψηφοφορία έγινε μετά τη σημερινή συζήτηση που έλαβε χώρα στην ολομέλεια, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το σύστημα των Ιδίων Πόρων και το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη, παρουσία των προέδρων του Συμβουλίου και της Επιτροπής, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους κάνοντας λόγο για μια δύσκολη κατάσταση, με αφορμή την πανδημία. Υπενθυμίζεται πως ουσιαστικά η Σύνοδος υπέκυψε στις απαιτήσεις της ομάδας των «φειδωλών» που επέβαλαν… ολίγον μνημόνια και ψαλίδισαν κονδύλια για την υγεία, την έρευνα και το κλίμα.

Χαρακτηριστική είναι η ομιλία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων, υποστήριξε πως η κατάσταση «ήταν ζοφερή και λίγες οι επιλογές», προειδοποιώντας μάλιστα πως οι δυσκολίες ακόμα δεν έχουν τελειώσει για την Ευρώπη,

Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών ανέφερε επίσης πως «οι πολίτες, οι εργαζόμενοι οι επιχειρήσεις, όλοι υποφέρουν και όλοι αγωνίζονται. Η πανδημία μάς έπληξε στην αρχή του έτους και όσο περνούσαν οι μέρες βλέπαμε να αυξάνονται οι ασθενείς και οι νεκροί και βλέπαμε την απειλή του διχασμού μεταξύ των κρατών-μελών».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος κατά την μαραθώνια σύνοδο προχώρησε σε αρκετές υποχωρήσεις προκειμένου να εγκριθεί η τρίτη συμβιβαστική του πρόταση από τους «27», έκανε λόγο για «ισχυρή συμφωνία προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών, συμφωνία ισορροπημένη και ορθολογική γιατί θα συμβάλλει στην υλοποίηση της σύγκλισης, της ανθεκτικότητας και του μετασχηματισμού, της μεταρρύθμισης στην Ε.Ε.» και στέλνει «μήνυμα εμπιστοσύνης, σταθερότητας και στιβαρότητας».