Το διαδικτυακό μίσος στη συνάντηση Υπουργών Δικαιοσύνης στη Λιλ

by/ 0 Comments / 1 View / 04/02/2022

Μαρία Ψαρά

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ και ο επίτροπος Didier Reynders θα συζητήσουν τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο στη συνάντησή τους σήμερα στη Λιλ. Οι αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν την πρόταση της Επιτροπής για την ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους και των επιθέσεων σε επίπεδο ΕΕ, να εμβαθύνουν στον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες και να θίξουν τους κανόνες ανταλλαγής ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων που είναι γνωστοί ως κανονισμός για τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία.

Η Γαλλία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου, έχει επιμείνει ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση της Πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η οποία θα δημιουργήσει μηχανισμούς για τις δημόσιες αρχές να ζητούν από εταιρείες όπως το Facebook και το YouTube να αφαιρούν γρήγορα παράνομο περιεχόμενο και να αποκτούν τα δεδομένα των χρηστών. Η γαλλική προεδρία αυξάνει επίσης τις πιέσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου κανονισμού για τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία.

Μετά από μια συνεδρίαση εργασίας, οι υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν με τον επικεφαλής νομικό σύμβουλο της Google Kent Walker και τον αντιπρόεδρο δημόσιας πολιτικής της Meta για την περιοχή EMEA Markus Reinisch. Η “συζήτηση” θα μπορούσε να μετατραπεί περισσότερο σε ξεψάχνισμα. Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Twitter είχε προσκληθεί, αλλά αρνήθηκε να στείλει υπάλληλο σε προσωπική συνάντηση λόγω των κανόνων COVID του.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία διεκδίκησε τη νίκη στις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός “συμβουλίου Σένγκεν” και στα σχέδιά της για μια “βήμα προς βήμα” προσέγγιση για την επίτευξη προόδου στο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin επιβεβαίωσε ότι η πρώτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου.

Αλλά ορισμένοι διπλωμάτες λένε ότι δυσκολεύονται να δουν την ανάγκη για ένα συμβούλιο Σένγκεν, δεδομένου ότι οι υπουργοί Εσωτερικών πραγματοποιούν ήδη τακτικές συνεδριάσεις όπου μπορούν να συζητήσουν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης της ζώνης χωρίς διαβατήριο. “Το Συμβούλιο Σένγκεν μάλλον δεν θα δει το φως της ημέρας, είναι δύσκολο να δούμε την προστιθέμενη αξία”, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. Όσον αφορά το Σύμφωνο Μετανάστευσης, ένας διπλωμάτης από τον Νότο μίλησε για ένα “στενό παράθυρο ευκαιρίας”, ενώ ένας άλλος τόνισε ότι, ως συνήθως, “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”.

efsyn.gr