Το Δεκέμβριο τελικά το έγγραφο με τα μέτρα κατά της Τουρκίας στους ΥΠΕΞ

by/ 0 Comments / 3 View / 12/11/2021

Μαρία Ψαρά

Στο τραπέζι των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων) θα βρεθεί ξανά τη Δευτέρα το ζήτημα των Βαρωσίων και οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ωστόσο το έγγραφο με τα πιθανά μέτρα κατά της Τουρκίας θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που ενημέρωσε τον ευρωπαϊκό Τύπο στις Βρυξέλλες, «το option paper με τα πιθανά μέτρα κατά της Τουρκίας είναι υπό διαμόρφωση, δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των υπουργών στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ τον Δεκέμβριο». Μέχρι τότε, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών για τα τελικά μέτρα που θα συμπεριλαμβάνονται στο έγγραφο που θα συντάξει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, τα οποία θα συζητηθούν από τους υπουργούς.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, τις οποίες καταδίκασαν και τα Ηνωμένα Έθνη. Για εμάς το βασικό θέμα είναι η επίλυση του Κυπριακού για το καλό του κυπριακού λαού και της γενικότερης κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ΟΗΕ θα πράξει τα απαραίτητα στο δικό του πλαίσιο και αυτό είναι η επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού», είπε ο αξιωματούχος.

Κληθείς να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους το έγγραφο με τις επιλογές των μέτρων δεν βρίσκεται στο τραπέζι σε αυτήν τη συνάντηση και αν υπάρχουν δυσκολίες και διαφωνίες, ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε πως αυτό που έχει ουσία είναι να υπάρχει μια διαδικασία εν εξελίξει.

Όπως είπε, οι υπηρεσίες της Κομισιόν για τις εξωτερικές υποθέσεις θα επικοινωνήσουν με τα κράτη-μέλη, θα συζητήσουν το έγγραφο επιλογών, ποιες επιλογές αυτά προκρίνουν ή δεν προκρίνουν, και το έγγραφο θα βρεθεί στο τραπέζι στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο.

Εξήγησε, επίσης, πως η συζήτηση των υπουργών τον Δεκέμβριο θα εμπλουτιστεί από τις συζητήσεις που θα γίνουν σε διάφορα επίπεδα μεταξύ τεχνοκρατών, μεταξύ άλλων και μεταξύ των πρέσβεων των 27, κατά πάσα πιθανότητα στο COREPER, στη συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων.

Επανέλαβε εκ νέου πως αυτό στο οποίο επικεντρώνει την προσοχή της η Ε.Ε. είναι πως οι μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές συνέχισης της διαδικασίας για συνολική λύση, το οποίο, όπως είπε, είναι και ο πιο σημαντικός στόχος, και επισήμανε πως ήδη τα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο αναφορικά με την προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος μέρους της περίκλειστης πόλης.

efsyn.gr