Σύνοδος των 27 ηγετών για Ουκρανία και Αφρική

by/ 0 Comments / 1 View / 17/02/2022

Την ουκρανική κρίση θα συζητήσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. που αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες. Πριν από την καθορισμένη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Αφρικής, οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών και οι επικεφαλής των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν μια άτυπη συνάντηση, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ανακοίνωσε αυτή την προ-σύνοδο έκανε λόγο για συνάντηση μιας ώρας, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, αφού όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Γιατί, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των ασκήσεων στην Κριμαία και την αποχώρηση των στρατευμάτων της, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χθες το αμφισβήτησε στην πράξη, μετά το τέλος της πρώτης μέρας του Συμβουλίου των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας.

«Οι σύμμαχοι χαιρετίζουν όλες τις διπλωματικές προσπάθειες. Και υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα μπορούσε να συνεχιστεί. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στο πεδίο, καμία απόσυρση στρατευμάτων ή εξοπλισμού», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό μπορεί φυσικά να αλλάξει. Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι η Ρωσία διατηρεί μια μαζική δύναμη εισβολής έτοιμη να επιτεθεί με δυνατότητες υψηλού επιπέδου, από την Κριμαία μέχρι τη Λευκορωσία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», επανέλαβε.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, τονίζεται ότι η Συμμαχία παραμένει έτοιμη για διάλογο με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας πάντως ότι το ΝΑΤΟ δεν θα συμβιβαστεί σε βασικές αρχές, όπως το δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέξει τον δικό του δρόμο. Οι υπουργοί συμφώνησαν να αναπτύξουν πρόσθετες χερσαίες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας.

«Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακούμενα. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική και αποτρεπτική μας στάση για να ανταποκριθούμε σε όλα τα ενδεχόμενα. (…) Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι συνεχίζουν να επιδιώκουν τη διπλωματία και τον διάλογο με τη Ρωσία για θέματα ευρωατλαντικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων και σε ανώτατο επίπεδο. (…) Ενθαρρύνουμε έντονα τη Ρωσία να ανταποδώσει και να επιλέξει τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συναντιούνται σήμερα για τη σύνοδο Ε.Ε.-Αφρικής. Η σύσφιγξη των σχέσεων με την Αφρική αποτελεί προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες, αλλά και για το Παρίσι που ασκεί την 6μηνη εκ περιτροπής προεδρία στην Ενωση.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ε.Ε. στοχεύει να κινητοποιήσει έως και 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια έως το 2027, για την ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη της εκπαίδευσης και της υγείας στην Αφρική.

Η πρόεδρος της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα στη Σενεγάλη ανακοίνωσε επενδυτικό σχέδιο ύψους 150 δισ. ευρώ για την Αφρική, μέρος της Παγκόσμιας Πύλης της Ε.Ε., όπως λέγεται το συγκεκριμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ε.Ε. επίσης θα έχει σήμερα ένα σχέδιο για τη χορήγηση δόσεων εμβολίων (145 εκατομμύρια μέχρι στιγμής, 450 εκατομμύρια για το καλοκαίρι).

Ακόμη, στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί με τη μορφή στρογγυλών τραπεζιών, αναμένεται να συζητηθούν η μετανάστευση, οι επιστροφές και η επανεισδοχή μεταναστών από την Αφρική. Θα συμμετάσχουν 40 Αφρικανοί ηγέτες, όχι όμως και οι εκπρόσωποι του Μάλι, το οποίο έχει αποκλειστεί λόγω της κατάστασης στη χώρα.

efsyn.gr