Σύνοδος κορυφής / Προσεχώς κοινή αγορά φυσικού αερίου

by/ 0 Comments / 1 View / 24/03/2022

Οπόλεμος στην Ουκρανία και η διαχείριση των συνεπειών του θα βρεθούν στο επίκεντρο και της σημερινής συνόδου κορυφής της Ε.Ε. – με γκεστ σταρ τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συμμετέχει επίσης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και στη σύνοδο των G7. Επί ώρες κυκλοφορούσε χθες η επίμονη φήμη ότι το πέμπτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας θα περιελάμβανε και την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου, πλην όμως οι αντιδράσεις από αρκετά κράτη-μέλη με επικεφαλής τη Γερμανία ήταν μεγάλες. Ωστόσο, τίποτε δεν αποκλείεται πλέον και αν δεν αποφασιστεί το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου σήμερα, μπορεί να αποφασιστεί τις επόμενες μέρες.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, πάντως, οι 27 δεσμεύονται να γεμίσουν “το συντομότερο δυνατό” τις αποθήκες φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα και δη φροντίζοντας να αγοράσουν από κοινού φυσικό αέριο και υγροποιημένο LNG.

Την υλοποίηση αυτής της απόφασης -εάν βεβαίως τη λάβουν σήμερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- θα την αναλάβει μια Task Force που ετοιμάζεται να συστήσει η Κομισιόν. Σύμφωνα με την επίτροπο αρμόδια για θέματα Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, η Ε.Ε. “πρέπει να λάβει γρήγορα μέτρα για να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό για τον επόμενο χειμώνα και να μετριάσει την πίεση των υψηλών λογαριασμών ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις”. Για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου σε επίπεδο Ε.Ε. η Κομισιόν θα κινηθεί περίπου όπως είχε κάνει με τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φροντίζοντας να υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλους – και χωρίς διαγκωνισμούς που θα είχαν επιπτώσεις στην τιμή.

Η υπό σύσταση Task Force θα μετρήσει τις ανάγκες των κρατών-μελών, θα διαπραγματεύεται με προμηθευτές φυσικού αερίου και θα προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές ενεργειακές συνεργασίες με βασικούς προμηθευτές, κοιτάζοντας πέρα από το LNG και το φυσικό αέριο. Η Κομισιόν συζητάει ήδη με τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, το Κατάρ και την Αλγερία.

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να γεμίσουν κατά 80% τις αποθήκες φυσικού αερίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022 – και κατά 90% από το 2023 και πέρα. Θα πρέπει επίσης να φροντίσουν να έχουν τον έλεγχο των συστημάτων αποθήκευσης, “για να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι που προκύπτουν από εξωτερική επιρροή σε υποδομές αποθήκευσης ζωτικής σημασίας”. Αυτό που θέλει να πει η Κομισιόν είναι ότι σε κάποιες χώρες τον έλεγχο αυτών των υποδομών τον έχει η ρωσική Gazprom – κι αυτό πρέπει άμεσα να αλλάξει.

Όσον αφορά τις προτάσεις των χωρών του Νότου για προσωρινό όριο στις τιμές της χονδρικής και για έναν μηχανισμό σχεδιασμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να περιορίζει αποτελεσματικά την επίδραση των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτές σήμερα από το Συμβούλιο. Γερμανία και Ολλανδία φρενάρουν, επειδή φοβούνται ότι εάν η Ε.Ε. επιβάλει ανώτατα όρια τιμών, οι εξαγωγείς θα μπορούσαν να αποφασίσουν να πουλήσουν αλλού. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι η η Ε.Ε. έχει αρκετή ισχύ στην αγορά για να επιβάλει χαμηλότερες τιμές στους εξαγωγείς – θα πρέπει όμως να το τολμήσει.

Το ευχαριστώ του Ζελένσκι

Η πρόθεση του Νίκου Δένδια να συνοδεύσει αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη μπορεί για κάποιο λόγο να πέρασε στα ψιλά στην Ελλάδα, αλλά όχι και στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσπευσε να ευχαριστήσει δημοσίως τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ και ο Ντμίτρο Κουλέμπα τηλεφώνησε χθες στον ομόλογό του και του περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στη Μαριούπολη.

“Πρόκειται για μια κατάσταση παντελώς απαράδεκτη, παντελώς ασύμβατη με το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, μια κατάσταση που δημιουργεί τεράστια προβλήματα με τις απώλειες ανθρώπινης ζωής πολιτών και που είναι μια κατάσταση απολύτως καταδικαστέα. Πέρα από οτιδήποτε είναι αποδεκτό στο Διεθνές Δίκαιο” δήλωσε μετά το τηλεφώνημα ο Δένδιας, ένα τηλεφώνημα που τον βρήκε στην Ινδία για επαφές με τον ομόλογό του Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

avgi.gr