Σύνοδος Ε.Ε. για το ταμείο ανάκαμψης: Σκληραίνουν τη στάση τους οι Βόρειοι

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύνοδος Ε.Ε. για το ταμείο ανάκαμψης: Σκληραίνουν τη στάση τους οι Βόρειοι / 9 View / 16/07/2020

Σκληραίνουν τη στάση τους οι «τέσσερις σφιχτοχέρηδες» του Βορρά, όπως φαίνεται από τις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής.

Στο τραπέζι βρίσκεται η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η οποία όμως, παρά τα «δωράκια» που προβλέπει για τους Βόρειους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις στις συνεισφορές τους για τον επόμενο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, δεν φαίνεται να τους ικανοποιεί πλήρως.

Σ’ αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως λιγοστεύουν οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας σ’ αυτή τη σύνοδο, παρ’ όλο που είναι όλοι προετοιμασμένοι πως μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μέχρι την Κυριακή.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, δεν αποκλείεται το σενάριο να μην υπάρχει τελική συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο, αλλά να επιστρέψουν οι ηγέτες στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, αφού κάποιοι εξ αυτών συμβουλευτούν και πάλι το Κοινοβούλιό τους.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ασκώντας πλέον και την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., είναι αποφασισμένη να «κλείσει» η όποια συμφωνία μέσα στον Ιούλιο. Εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα είναι σίγουρα μια αποτυχία για τη γερμανική προεδρία, η οποία δεν θα είναι εύκολο να την «καταπιεί».

Τη σημασία του ερχόμενου σαββατοκύριακου για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό υπογράμμισαν χθες ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μίκαελ Ροθ και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν μετά το πέρας του χθεσινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της συνόδου.

Παρ’ όλο που τα ανοιχτά σημεία, κυρίως όσον αφορά το ταμείο ανάκαμψης, είναι αρκετά (συμπεριλαμβανομένου του συνολικού ύψους των επιχορηγήσεων), όλα δείχνουν ότι η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση θα αφορά τη διακυβέρνηση του ταμείου, δηλαδή το ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο στην έγκριση των προς χρηματοδότηση έργων και των μετέπειτα εκταμιεύσεων.

Η Ολλανδία, που κρατά μέχρι στιγμής την πιο σκληρή στάση, επιθυμεί να εμπλέκονται τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και στις δύο αυτές φάσεις και μάλιστα να είναι αναγκαία η έγκριση με ομοφωνία. Αυτό, όμως, για χώρες όπως η Ελλάδα, μπορεί να σημαίνει σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία και άρα στις αναγκαίες εκταμιεύσεις.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα εκφράζει ανησυχία και ως προς την πρόταση του Μισέλ να χωριστεί το πακέτο των επιχορηγήσεων σε δύο μέρη, ώστε το 70% να κατανεμηθεί με βάση τα κριτήρια που έχει προτείνει η Επιτροπή (ανεργία από το 2015, ΑΕΠ, πληθυσμό κ.λπ.) μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και το υπόλοιπο 30% το 2023, στη βάση του αντίκτυπου της πανδημίας. Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να ενθαρρύνει αρνητική απόδοση στην πρώτη φάση.

Τέλος, ένα ακόμα δύσκολο σημείο είναι η σύνδεση των κονδυλίων με το κράτος δικαίου, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για κάποιες χώρες, ενώ «ενοχλεί» το ανατολικό μπλοκ.