Συνεργασία SPD, Die Linke και Πρασίνων σε ομοσπονδιακό επίπεδο ζητά ο Τ.Όπερμαν

by/ 0 Comments / 27 View / 08/10/2016

«Είναι καιρός να συζητήσουμε εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατός ο κόκκινο-κόκκινο-πράσινος συνασπισμός και σε ομοσπονδιακό επίπεδο», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Tόμας Όπερμαν.

Ο Όπερμαν επαναλαμβάνει την πάγια θέση του κόμματός του ότι ένας «κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός» είναι εφικτός σε εθνικό επίπεδο, εάν μετακινηθεί από ορισμένες πάγιες και σημαντικές θέσεις της η Αριστερά (Die Linke).

Το νέο είναι, όμως, ότι βλέπει αρκετές πιθανότητες για την έκβαση της σχετικής συζήτησης με τους εν δυνάμει εταίρους, η οποία μπορεί να διεξαχθεί «προς στην επιθυμητή κατεύθυνση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των τριών κομμάτων μέχρι της εθνικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017.

«Η Αριστερά θα το σκεφτεί. Ηγετικά στελέχη της αντιλαμβάνονται ότι η αντιπολίτευση σε όλα δεν έχει πλέον αποτέλεσμα».

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και ο Tόμας Όπερμαν κατατάσσεται στη δεξιά πτέρυγα του SPD και δεν ανήκει ακριβώς στους υπέρμαχους συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών-Αριστεράς  και Πρασίνων (Die Gruenen), λόγω της ανόδου του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), τάσσεται υπέρ της εξάντλησης όλων των δυνατοτήτων για τη δημιουργία ενός τέτοιου συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Spiegel επισημαίνει ότι το κόμμα της Αριστεράς πρέπει αφενός μεν, να μετακινηθεί από τις θέσεις του σε θέματα όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφετέρου δε, να μπορεί ένα τέτοιο σχήμα «να σταθεί οικονομικά και να είναι συμβατό με τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες».