Συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν στην Κορσική, στην Αθήνα ο Μισέλ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν στην Κορσική, στην Αθήνα ο Μισέλ / 8 View / 08/09/2020

Εντείνονται οι διπλωματικές επαφές της κυβέρνησης ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής, στις 24-25 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία βασικό θέμα είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που ζητά η Ελλάδα ως απάντηση στην τουρκική παραβατικότητα.

Σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα έχει κανει επανειλλημένες δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα.

Όπως έκανε γνωστό ο Στέλιος Πέτσας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη, στην Κορσική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση θα γίνει πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που θα γίνει εκεί εκείνη την ημέρα, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

Στη συνάντηση με Μακρόν ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά και να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, το Σαββατοκύριακο. Η ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι άλλωστε στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης και προβάλλεται με τη μορφή της άμεσης ανάγκης λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων.

«Μιλάμε με αρκετές χώρες, όχι μόνο με τη Γαλλία. Η αλήθεια είναι ότι με τη Γαλλία έχουμε πιο προωθημένη συζήτηση. Ενδεχομένως, το φόρουμ της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης να χρησιμοποιηθεί για μια στενότερη συνεργασία, μπορεί και όχι. Είναι θέμα οριστικοποίησης στα επόμενα 24ωρα», είχε δηλώσει σχετικά ο κ. Πέτσας στο Open.

Στην Αθήνα ο Μισέλ στις 15 Σεπτεμβρίου
Στο μεταξύ, σήμερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε ενόψει της επίσκεψης του κ. Μichel στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε η τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές.

Ο κ. Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Και χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε στείλει άλλο ένα μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις. Επίσης, επανέλαβε την πρόσκλησή του σε πολυμερή διάσκεψη, σημειώνοντας ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με το Μαξίμου στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της ειδικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.

Την ανάγκη να σταλεί από την ΕΕ ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα επανέλαβε σήμερα αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα» σημείωσε πως το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι: ή προχωρά σε διαδικασίες διαλόγου με αποκλιμάκωση της έντασης ή αλλιώς θα της επιβληθούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που θα είναι στοχευμένες απέναντι στη χώρα.

Στο μεταξύ, οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας προμηνύουν κλιμάκωση. Ο πόλεμος νεύρων των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» να προαναγγέλλει νέα έκδοση Navtex (μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου) για το Oruc Reis με κατεύθυνση βορειότερα κοντά στα 6 μίλια από τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

efsyn.gr