Συμφωνία στην Ε.Ε. για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

by/ 0 Comments / 4 View / 11/12/2020

Σε συμφωνία για τον 7ετη κοινοτικό προϋπολογισμό αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης κατέληξαν σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε., αφού κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, που απειλούσαν με βέτο.

Την είδηση της συμφωνίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες αυτής.

«Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε με την εφαρμογή (σ.σ. του πακέτου) και να οικοδομήσουμε τις οικονομίες μας. Το πακέτο αποκατάστασης θα προωθήσει τις πράσινες και ψηφιακές μας μεταβάσεις», έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε: Ο προϋπολογισμός, το ταμείο ανάκαμψης και ο μηχανισμός δικαίου αποφασίστηκε ομόφωνα», σχολίασε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, αναρτώντας στο Twitter μια φωτογραφία της καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων ηγετών.

Με ένα ενθουσιώδες tweet η πρόεδρος της Κομισιόν συνεχάρη την προεδρεύουσα Γερμανία, χάρη στην οποία- όπως γράφει- επετεύχθη ο συμβιβασμός. «Η Ευρώπη προχωρά» γράφει μεταξύ άλλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι «1,8 τρισ. ευρώ θα ενισχύσουν την ανάκαμψη και θα οικοδομήσουν μια πιο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή ΕΕ».

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, Tytti Tuppurainen, ο οποίος εδώ και ασκεί κριτική για θέματα κράτους δικαίου, χαιρέτισε την αποψινή συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. «Το νέο εργαλείο [που συνδέει τις πληρωμές με κριτήρια κράτους δικαίου] θα ενισχύσει το κράτος δικαίου με συγκεκριμένο τρόπο», είπε στο POLITICO. «Αυτό είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα σήμερα. Ο κανονισμός είναι ένα νομικά δεσμευτικό μέσο με άμεση ισχύ».

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός συνολικού ύψους 1,82 τρισ. ευρώ και το πακέτο ανάκαμψης θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τις χώρες που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές ζημιές από την επέλαση της πανδημίας.

Efsyn.gr